Битка до последната точка: Циципас надигра Пер след близо тричасова драма!

от в 08:59 на 22.01.2022
Диана Андреева

Беноа Пер лиши България от възможността да наблюдава най-добрия си тенисист в третия кръг на Australian Open 2022. Французинът се оказа непреодолимо препятствие за Григор Димитров и надигра първата ни ракета в четири сета, но днес силите му не бяха достатъчни, за да се справи и със Стефанос Циципас в Мелбърн. 

Макар че отново се представи на изключително високо ниво, Пер успя да спечели само един сет в хода на днешния си двубой и позволи на Циципас да се класира във втората седмица на събитието. След 6:3 7:5 6:7(2) 6:4 гъркът напусна корта в ролята на победител, а това му осигури сблъсък с Тейлър Фриц в осминафиналите на AO. 

Циципас пристъпи на корта много уверен. Световният номер четири не се колебаеше на ретур и това му позволи да се откъсне напред с пробив още в началните минути, докато неговият противник се нуждаеше от доста повече време, преди да намери своя ритъм. Макар че Пер повиши оборотите в заключителните геймове, силите му така и не достигнаха за осъществяването на рибрейк, а това закономерно изпрати сета на сметката на Стефанос. 

Последвалите минути бяха трудни и за двамата състезатели на сервис, но до пробив така и не се стигна. Силите на корта се уравновесиха и продължителните размени взеха превес над случващото се на корта в Мелбърн Парк. Циципас се стремеше към повече завършващи удари, докато играта на Беноа бе по-пасивна и той разчиташе предимно на грешка от ракетата на своя противник, който обаче бе безпогрешен и все повече започваше да поема инициативата в свои ръце. 

Гъркът преминаваше с лекота през собствените си подавания, поради неудовлетворяващата игра на ретур от страна на Пер, докато в геймовете на своя противник търсеше разнообразие и се опитваше да излиза възможно най-често към мрежата. Не след дълго настъпи и решаващият за сета момент, а именно пробивът в полза на Циципас, който удвои преднината си в общия резултат и го приближи на сет от място във втората седмица на Australian Open. 

Последвалите геймове се развиваха равностойно, а Пер все по-често успяваше да изпълнява феноменални удари, с които предизвика емоциите и подкрепата на публиката по трибуните. Беноа търсеше линиите и се опитваше да разнообразява разиграванията с къси топки, но ретурът му все още беше под нужното ниво и той така и не успя да достигне до пробив. Брейк в полза на Циципас също отсъстваше и закономерно съдбата на този сет щеше да бъде решена в тайбрек. 

В дългия гейм Циципас бе пробит още в самото начало, след като Пер изпълни неспасяем ретур по правата, а той позволи на французина да се откъсне уверено напред с 4:2. Доминацията от страна на по-ниско ранкирания от двамата състезатели се запази, докато негативните емоции обвзеха напълно Циципас - той допусна двойна грешка във възможно най-неподходящия момент и не след дълго предаде сета на сметката на своя противник. 

Пер пренесе инерцията си и продължи да показва динамичен тенис, но отговорът на Циципас не закъсня. Гъркът започна сам да се окуражава, защото публиката подкрепяше неговия противник, а същевременно уинърите от бекхенда му валяха на корта. Равностойни минути в началните геймове бяха последвани от катастрофален спад в нивото на Пер. Постепенно Беноа бе започнал отново да бърка, а след две двойни грешки при 4:5 французинът допусна пробив, коствал му и загубата на този така оспорван сет, както и мач.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битка до последната точка: Циципас надигра Пер след близо тричасова драма! Диана Андреева
Теми:  
australian open | Аустрелиън Оупън | беноа пер | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook