По ръба на бръснача: Григор навакса сет и пробив пасив за победоносно начало на АО 2024!

от в 07:01 на 16.01.2024
Мартин Петков

Григор Димитров стартира по желания от всички ни начин тазгодишната си кампания на Откритото първенство на Австралия, след като преодоля труден тест в първия кръг от турнира и записа шеста поредна победа през новия сезон. Най-добрият български тенисист, който е считан от мнозина за един от скритите фаворити за отличието в Мелбърн, трябваше в откриващия си мач да премери сили винаги непредсказуемия Мартон Фучович, от когото бе загубил при две от досегашните им три срещи, и макар днес шампионът в Бризбейн да не демонстрира върховото си представяне, допускайки огромен брой непредизвикани грешки в хода на сблъсъка, то той остана достатъчно хладнокръвен, за да сътвори обрат над световния номер 69 след сериозна битка, продължила 3 часа и 27 минути игра - 4:6 6:3 7:6(1) 6:2.

По този начин родната ни първа ракета взе скалпа на унгареца, имащ славата на един от тенисисти, които редовно шокират поставените състезатели в първите кръгове на надпреварите от Големия шлем, като посредством триумфа си Димитров се класира за втория етап на Аустрелиън Оупън, където му предстои да се изправи срещу един измежду Себастиан Офнер и местния любимец Танаси Кокинакис.

Българинът изпита сериозни проблеми на старта на двубоя, след като видимо се нуждаеше от време за адаптация към условията, което ясно си пролича от множеството му нетипични за него грешки в първите минути, довели до осем поредни точки в актива на световния номер 69, отвеждайки го напред в резултата с пробив. Трудностите за родния ни представител обаче далеч не се ограничиха дотук и той инкасира поредните си неточности, свързани с удари с рамката, които го поставиха пред угрозата за втори пореден път да се раздели с подаването си, ала именно тогава Димитров най-после "влезе" в мача и блесна на сервис, измъквайки подаването си от ситуация 15:40, за да предотврати възможността да изостане с двоен брейк пасив.

Оттам насетне първата ни ракета побърза да се сдобие с господството в размените от основната линия, като повиши значително агресията в отиграванията си и оказа сериозен натиск върху подаването на Фучович, ала лековато пропиля шанса си на два пъти да навакса своето изоставане в статуквото, при което разочарованието му от случилото се бе представено под формата на четири поредни грешки и нов пробив в актива на непоставения състезател. Въпреки сериозното си изоставане в цифрово съотношение, Димитров отказа да се предаде така лесно и засвидетелства на какво е способен при по-кратките разигравания, където скоростно провеждаше офанзивните си акции и светкавично осъществи рибрейк, отразявайки два сетбола, като се доближи само на гейм разстояние от съперника, но при втория опит на унгареца да сервира за спечелването на откриващия сет, то той бе безупречен и пръв направи крачка към победата.

С настъпването на втората част проследихме съвсем различен облик в представянето на най-добрия ни тенисист, който започна все по-уверено да подхожда в разиграванията, като демонстрира самочувствие в завършващата фаза от играта си и пласира някои страхотни уинъри. Общата картина на корта обаче продължи да бъде все така притеснителна за Гришо, чиито удари, най-вече такива от бекхенд, често спираха в мрежата, което позволи на световния номер 69 да продължи устрема си с пълна сила и не след дълго Фучович се оказа напред в резултата с предимство от сет и пробив на сметката си. Допуснал да изостане изцяло в догонващата позиция в срещата, българинът избра да подходи мъдро, като притъпи остротата в действията си и започна да се надлъгва с противника си в разиграванията, като демонстрира съвършения си слайс в най-добрата му светлина, сваляйки топката ниско в краката на унгареца, което предизвика разпад в представянето на Фучович и скоростен рибрейк в актива на нашето момче.

Оттам насетне пък Григор видимо съумя да придобие инициативата на корта и с все по-голямо самочувствие започна да дирижира събитията, като макар и все още да биваше съпътстван от немалък брой неточности в играта си, то той блесна с марковите си фамозни изпълнения в близост до мрежата, за да реализира фундаментален за изхода на сблъсъка пробив в шестия гейм, продължил над десет минути. Впоследствие подобрението на най-добрия ни тенисист по отношение сервирането също даде своето отражение върху случващото се в мача и без никакви колебания бившият полуфиналист в турнира възстанови паритета в отделните части.

Поучил се до голяма степен от грешките си досега в срещата, първата ни ракета стартира с приповдигнато настроение в третия сет и на показ излязоха силните страни в представянето му, ала несъмнено същото бихме могли да кажем и за Фучович, който също значително покачи качеството на играта си във всеки един аспект и дори все по-често нанасяше печеливши удари. Въпреки това, то Димитров продължи да задава тенденциите в сблъсъка, като отличният му прочит върху действията на неговия противник скоропостижно го изведе до три брейкбола, при всеки от които обаче сънародникът ни допусна неточност и не се възползва от превъзходната си възможност да вземе предимство в мача.

Впоследствие всичко показано от Григор в последния близо час от двубоя бе напът да бъде захвърлено с лека ръка от самия него, след като той отново претърпя криза в играта си, при която грешките от ракетата му започнаха да се увеличават неспирно и пред унгареца се откриха два брейкбола, имащи статута на скрити сетболи, но за наша радост, 13-ият поставен именно под напрежение пласира най-добрите си сервиси и оцеля. Броени минути по-късно родният ни представител достигна поредния си шанс на ретур, за да пробие, но подобно на огромен брой от досегашните си такива възможности, дори не влезе в разиграване, като в крайна сметка бяхме отведени до тайбрек, където Фучович нагледно не издържа физически под жаркото слънце в Мелбърн, докато Григор бе безупречен във всяко едно начинание и поведе в общия резултат на съревнованието.

Още на самия старт на четвъртия сет пък шампионът в Бризбейн бе близо до това сам да помрачи стореното от себе си, като отново влезе в серия от грешки и предостави брейкбол на унгареца, но запази необходимото хладнокръвие, за да го отрази. С това и на практика до голяма степен се изчерпаха надеждите за Фучович да търси обрат в сблъсъка, след като той нагледно вече не бе конкурентноспособен на най-добрия ни тенисист дори от физическа гледна точка, което позволи на Димитров да установи пълен контрол при размените от основната линия, където демонстрира солидност и спокойствие по пътя реализирането на ключов пробив - 4:1. Веднъж сдобил се с така бленуваната преднина в резултата, Григор повече не погледна назад нито за секунда и се представи превъзходно в остатъка на срещата, като съумя да дублира водачеството си посредством нов брейк, официализирайки с това и откриващата си победа на тазгодишния Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По ръба на бръснача: Григор навакса сет и пробив пасив за победоносно начало на АО 2024! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | бгтенис | григор | григор димитров | мартон фучович

Коментари





Следвайте ни в Facebook