По стъпките на Григор: 13-годишният Иванов е финалист на юношеското Световно първенство!

от в 12:09 на 20.12.2022
Мартин Петков

По-рано в хода на вече отминалия тенис сезон 13-годишният българин Иван Иванов, който е част от фондация "Димитър Бербатов", накара мнозина почитатели на играта да узнаят името му на тази непреклонна възраст, след като спечели турнир от първа категория до 14г. в Бургас и по този начин през юни оглави ранглистата на Европа във своята възрастова група. При този си статут младият ни сънародник имаше честта да бъде в позицията на топ поставен на Уимбълдън до 14г., където впоследствие остана на крачка от мача за титлата и преклони глава в полуфиналите.

Сериозните впечатления, които оставя българинът при всяко свое участие на младежките състезания, обаче далеч не спират дотук и сега в края на 2022-ра той влезе в битка за отличието на тенис надпреварата Orange Bowl, която се явява неофициално световно първенство за тенис таланти от 12 до 18 години, като нашенецът участва в турнира за до 14-годишна възраст и е поставен под номер 3. За всеобща радост, Иван отново не пропусна да демонстрира потенциала, с който разполага, доказателство за което са шестте му поредни победи, последната от които дойде над 7-ия в схемата Чен Куан-Шу, когото българинът разгроми с гръмкото 6:0 6:1 и подпечата мястото си във финала на състезанието.

Припомняме ви, че родината ни вече на два пъти е имала шампион в Orange Bowl, като първо това направи бившият ни капитан за Купа "Дейвис" - Тодор Енев, който триумфира с трофея до 18 години през 2000 година, докато по-късно през първото десетилетие на настоящия век това направи и най-добрият ни тенисист Григор Димитров, който се поздрави с титлата до 16 години през вече далечната 2006-та. Сред шампионите назад във времето откриваме играчи от ранга на златния олимпийски медалист Николас Масу, както и бившите носители на трофея от US Open - Анди Родик и Доминик Тийм, ала безспорно най-голямото име печелило младежката надпревара е легендата на спорта Роджър Федерер, който впоследствие се превърна в 20-кратен шампион от Големия шлем преди през септември да окачи ракетата на стената, слагайки край на професионалния си път в тениса като състезател.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По стъпките на Григор: 13-годишният Иванов е финалист на юношеското Световно първенство! Мартин Петков
Теми:  
orange bowl | бг тенис | бгтенис | българия | иван иванов

Коментари





Следвайте ни в Facebook