Поредна изненада: Бивша шампионка от Шлема сломи тенисистката в най-добра форма през сезона

от в 05:55 на 22.01.2023
Мартин Петков

Кори Гоф имаше блестящо начало на новия сезон, в който потегли със серия от осем поредни победи, в които не загуби дори сет, за да спечели титлата в Окланд и да подпечата мястото си в осминафиналите на Откритото първенство на Австралия. В това време съперничката ѝ Йелена Остапенко далеч не се намираше във формата на живота си, като бившата шампионка от Ролан Гарос биваше считана за пълен аутсайдер срещу детето чудо на американския тенис, но латвийката за пореден път обори всички свои критици и постигна изненадващ успех в последователни сетове за час и 33 минути на корта - 7:5 6:3. По този начин световната номер 17 се класира за първия си четвъртфинал в Големия шлем от този си на Уимбълдън през 2018-а, като там я очаква актуалната шампионка на "свещената трева" Елена Рибакина, която преди по-малко от час "хвърли бомбата" на турнира и елиминира Ига Швьонтек.

В началните моменти от двубоя американката имаше изявен превес на корта, след като оставаше докрай хладнокръвна в размените от дъното на корта и дочакваше грешка на съперничката, което ѝ донесе ранен аванс от пробив. Отговорът на Остапенко обаче беше повече от красноречив и тя покачи значително интензитета в представянето си, при което пласира серия от печеливши комбинации и чрез рибрейк поддържаше равенството. Въпреки това, световната номер 7 продължи да е по-напориста в търсенето на пролуки в противниковия сервис и парадоксално или не, след като Коко профука цели шест брейкбола, то латвийката в заключителния 12-и гейм обърна развоя на събитията от ситуация 40:15 и с четвъртата си поредна точка изуми зрителите, отмъквайки откриващия сет.

Стартът на втората част беше напът да се окаже повече от пагубен за бившата шампионка от Ролан Гарос, която трябваше да отразява възможност за пробив, но се справи безупречно, като имаше помощта на началния си удар. Оттам насетне Гоф постепенно започна да губи почва под краката си в своите подавания, като в тях световната номер 17 неизменно достигна дюс на три пъти, преди да настъпи преломният момент в осмия гейм, когато Остапенко ни предостави пълния блясък в играта си и реализира поредица от уинъри, която ѝ даде правото да сервира за победата, при което стечение на обстоятелствата латвийката не пропусна да оползотвори шанса си и се класира за фазата на топ 8 в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поредна изненада: Бивша шампионка от Шлема сломи тенисистката в най-добра форма през сезона Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | йелена остапенко | кори гоф

Коментари





Следвайте ни в Facebook