Поредна изненада: Световната №2 се сбогува с АО след загуба от олимпийската вицешампионка

от в 16:22 на 19.01.2023
Мартин Петков

Напоследък в тенис обществото между почитателите на играта все по-мащабно започна да се говори за "Проклятието на Netflix", което е продиктувано от новия сериал на американската компания - "BreakPoint", който е базиран основно върху това да ни покаже другата страна на тениса и цели да ни представи животът на най-добрите играчи в света както при мъжете, така и при жените в другата светлина - тази извън победите на корта и социалните медии. В жертви до момента на така нареченото "проклятие" вече паднаха Ник Кирьос, Матео Беретини, Паула Бадоса, Айла Томлянович, като през днешния ден към тях се присъединиха Тейлър Фриц и Каспър Рууд, които впоследствие бяха последвани и от световната номер две Онс Жабер.

Тунизийката стартира обещаващо кампанията си на Откритото първенство на Австралия и изглеждаше устремена най-после да направи последната крачка към дебютна титла от Големия шлем, след като отстъпи последователно във финалите на последните две "мейджър" надпревари за 2022-ра година. За подобен мечтан успех обаче арабката ще трябва да почака поне до Ролан Гарос, след като в заключителния за програмата на Rod Laver Arena сребърната олимпийска медалистка Маркета Вондроушова се наложи над втората поставена в схемата с гръмкото 6:1 5:7 6:1. С тази си победа световната номер 86 поднесе поредната изненада в Мелбърн и подпечата мястото си в третия кръг, където ще срещне 17-годишната сензация и своя сънародничка Линда Фрухвиртова.

Още в самото начало на двубоя ясно си пролича, че левичарката далеч не е излязла, за да загуби от една от топ фаворитките за трофея, като упражни сериозен натиск в минутите си на ретур и излезе напред с пробив аванс. Жабер в това време видимо беше все още в своебразен шок от вихрения старт на аутсайдерката и макар да съумя да се разпише в резултата, то чехкинята скоропостижно дублира предимството си и записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част втората ракета на света беше напът да се забърка в нови неприятности, ала отрази редица брейкболи и най-после на свой ред поведе в резултата, причислявайки към актива си сервиса на съперничката. Впоследствие проследихме скоростна размяна на пробиви с участието на двете финалистки от Шлема, които в крайна сметка след спасен сетбол на Вондроушова играеха при паритет - 5:5. В идните минути левичарката достигна брейкбол, който по друг начин можеше да се определи като "скрит мачбол", но именно в тази ситуация тунизийката демонстрира здрави нерви и използва придобития импулс, за да пробие, с което изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

Решителната трета част се оказа на обратния полюс спрямо очакванията за зрелище на всички останали по трибуните на Rod Laver Arena в този късен час за местните, след като фаворитката капитулира пред неспирните грешки от ракетата си, докато световната номер 86 беше безупречна и загуби едва един гейм, преди да сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поредна изненада: Световната №2 се сбогува с АО след загуба от олимпийската вицешампионка Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | маркета вондроушова | онс жабер

Коментари





Следвайте ни в Facebook