Постижение за историята или когато Налбандиян подчини Голямата тройка

от в 18:04 на 07.05.2022
Калоян Соколов

Светът на тениса определено няма да е същият, когато членовете на Голямата тройка прекратят своите кариери и неизбежно ще има известен момент на празнина. Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович доминират спорта през последните две десетилетия, като редица първокласни състезатели не са съумявали да постигнат дори една победа срещу някого от тях. Всъщност всяка загуба на някого измежду тримата можеше да се приеме за огромна сензация до неотдавна, а какво остава за вариант, при който един състезател не просто постига единични успехи срещу тях, а ги надиграва последователно на един и същи турнир. Наглед това изглежда напълно невъзможно, но досега имаме един такъв прецедент в историята на тениса и той е провокиран от бившия номер 3 - Давид Налбандиян.

Аржентинецът беше известен с безупречната си техника и мнозина го определят за най-талантливия играч без нито една спечелена титла от Големия шлем. Очакванията към него обаче не се оправдаха поради множеството негови контузи, както и недотам силна психологическа устойчивост. Все пак южноамериканецът остави своята трайна следа в Тура, печелейки Мастърса в Мадрид през 2007-а година, след като побеждава всяка една от гореспоменатите легенди. 

Тогавашният сезон се развива катастрофално за Налбандиян, чиято форма е крайно посредствена и го отвежда на само един четвъртфинал до началото на октомври месец. Точно тогава стартира надпреварата в испанската столица, която по това време се превежда на закрити твърди кортове и аржентинецът се превръща във версията си, чиито качества са достатъчни за триумф на всяко едно ниво.

Давид не е сред поставените тенисисти в състезанието, но си проправя път към финалната осмица, преминавайки успешно през трима представители на топ 20, а именно Арно Клеман, Томаш Бердих и Хуан Мартин Дел Потро. Непоставеният тенисист играе без никакво напрежение и е в състояние да постави всяка една топка на линията чрез марковия си бекхенд по правата. Налбандиян се разправя с всички по-плахи втори сервиси и поставя опонентите си в трудно положение със своите великолепни ретури.

Тогава идва първото наистина сериозно предизвикателство за южноамериканеца, защото му предстои мач с местния любимец Рафаел Надал. В този ден аржентинецът изиграва най-силния си двубой изобщо и печели с разгромното 6:1 6:2. Самият Рафа пък признава, че никога досега не се е чувствал толкова безпомощен на корта, докато Налбандиян просто шеговито споделя, че явно отново е започнал да демонстрира прилично ниво на тенис.

Наред е сблъсък с изгряващата звезда Новак Джокович, като бившият финалист на Уимбълдън не допуска нито един пробив в хода на мача и се поздравява с нов престижен триумф. Аржентинецът използва по брилянтен начин ъглите на корта, за да изкара от равновесие младия си съперник и изважда на показ напълно безупречните си възможности в близост до мрежата.

Сърбинът пък също е видял, че във въпросния ден е премерил сили с почти непобедим човек и предупреждава как Налбандиян прелива от самочувствие, постигайки всички тези победи, и няма да се учуди, ако се превърне в новия шампион на турнира.

Тази перспектива не изглежда дотам вероятна, тъй като на финала го очаква Роджър Федерер. По това време швейцарецът изцяло доминира спорта и загубите му през сезона могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Маестрото печели надпревара след надпревара и изглежда, че му предстои добавянето на поредна шампионска купа в неговата колекция.

Южноамериканецът обаче много добре знае как да се противопоставя на Федерер, и в миналото беше регистрирал серия от пет поредни победи срещу него. Безспорно най-ценната измежду тях идва през 2005-а година, когато Давид прави обрат от 0:2 сета в решителния сблъсък от финалите на ATP и измъква трофея от ръцете на тогавашния лидер в ранглистата.

Събитията до голяма степен се повтарят в Мадрид и Налбандиян осъществява още един обрат, а след това не успява да сдържи емоциите си и се строполява невярващ на игрището. Той признава как е имал много тежка година и победата означава изключително много за него, тъй като отново му е припомнила на какво равнище може да се състезава и му е вляла огромна доза увереност.

"Предполагам, че до голяма степен се чувстваш непобедим, когато влезеш във финал с победи над Джокович и Надал. Съжалявам, че не можах да го спра, само че се оказа твърде добър и ми остава единствено да го поздравя за великолепната седмица" - коментира швейцарецът.

Аржентинецът дори е напът да повтори същото постижение на следващата си надпревара, където отново минава през Федерер и Надал, но няма шанса да срещне Джокович, който е загубил още откриващия си двубой на Мастърса в Париж.

Давид Ферер, Николай Давиденко и Томаш Бердих са другите състезатели, които са останали най-близо до подобно постижение. Всеки от тях е побеждавал по две от легендите в рамките на един и същи турнир, ала се е провалял при сблъсъка си с последната от тях. Така Давид Налбандиян вероятно ще остане единствен в историята с уникалния си подвиг и неговият пример ще служи още дълги години за вдъхновение на тенисистите, напомняйки им как няма невъзможни битки за печелене.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Постижение за историята или когато Налбандиян подчини Голямата тройка Калоян Соколов
Теми:  
atp | mutua madrid open | голяма тройка | давид налбандиян | истории и анализи | мадрид | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook