Преди битка №40 от най-голямото съперничество в тениса

от в 23:44 на 11.07.2019
Георги Христов

В петък ще видим поредния епизод от най-запомнящото се съперничество в тениса в последните няколко десетилетия. Рафаел Надал и Роджър Федерер предстои да се срещнат за 40-и път. Двамата ще се борят за място на финала на Уимбълдън като ще играят един срещу друг за първи път на тревни кортове от великия финал в Лондон през 2008.

Дотук Рафа води с 24:15, но швейцарецът все пак има аванс на тревни кортове от 2:1.

"Просто очаквам да играя срещу най-добрия играч в историята на тази настилка и се надявам да покажа оптималното си ниво, за да разчитам да се класирам за финала. Да играя срещу Роджър винаги е уникална възможност. Много съм развълнуван от този шанс след 11 години. Значи много за мен, а сигурен съм и за него," коментира Надал.

В кариерата си Федерер вече има точно 100 победи на Уимбълдън - най-много от всички турнири от Големия шлем. С 98 е на US Open, а на Australian Open и "Ролан Гарос" съответно има по 97 и 93.

Преди този сезон Надал не беше побеждавал Федерер от 2014 година. На изминалия "Ролан Гарос" Рафа обаче бе категоричен с 3:0 сета по пътя към титлата. "Това няма значение. Надявам се сега ситуацията да се развие в моя полза. Ще бъде трудно. Рафа може да създаде проблеми на всеки на всяка една настилка. Той не е просто специалист на клей.

"Още през 2008 година чувах как всички казват, че "това е краят" за Надал. Същото се случи с мен през 2009. А ние още сме тук," коментира и Федерер по повод дълголетието на двамата.

Някои интересни факти за съперничеството на двамата шампиони:
- Надал е побеждавал Федерер десет пъти в турнири от Големия шлем - никой друг не може да се похвали с повече;
- И Федерер, и Надал са спечелили по четири титли от Шлема, след като са навършили 30;
- Надал е спечелил 20 сета повече в съперничеството им - 70 срещу 50;
- На тревни кортове винаги са играли на Уимбълдън - 2:1 за Федерер досега. Те обаче не са играли преди финала в това състезание;
- Срещу всички останали левичари Федерер води със 112:13;
- В полуфинали Надал води с 10:3;
- Федерер има близо двойно повече победи на Уимбълдън - 100 срещу 53;
- Надал се бори за 27 полуфинал в Големия шлем, а Федерер за 31;
- На 37 години и 340 дни Федерер може да стане третият най-възрастен финалист в Откритата ера на тениса.

В другия полуфинал битката ще бъде между Новак Джокович и Роберто Баутиста Агут, които стартират в 15,00 часа, а веднага след тях са Маестрото и Матадора. Дотук Джокович, Федерер и Надал са били начело на ранглистата общо 506 седмици или иначе казано около 10 години.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Преди битка №40 от най-голямото съперничество в тениса Георги Христов
Теми:  
рафаел надал | роджър федерер | тенис | тенис бг | тенис бг уимбълдън | тенис на живо | тенис новини | уимбълдън | уимбълдън 2019 | уимбълдън на живо

Коментари





Следвайте ни в Facebook