Прецедентът е факт: Без точки за ранглистата на предстоящия Уимбълдън!

от в 22:15 на 20.05.2022
Калоян Соколов

Безспорно най-обсъжданата тенис тема през последните седмици беше решението на организаторите на Уимбълдън да не допуснат до участие играчите от Русия и Беларус в тазгодишното издание на надпреварата. Въпросната мярка беше въведена, защото от "Ил Ингланд Клъб" искаха по този начин да подкрепят украинския народ, който преди близо три месеца беше нападнат от руснаците, а беларуският президент застана плътно зад действията на своя руски колега Владимир Путин.

Така третата "мейджър" надпревара се превърна в дебютната, която се обяви против допускането на тенисистите от тези държави и негативните реакции не закъсняха. Почти всички състезатели се обявиха против тези санкции, заявявайки твърдата си позиция против смесването на спорта и политиката. От ATP пък дори заплашиха, че са готови да не отпуснат никакви точки за класирането по време на турнирите във Великобритания, тъй като според тях става дума за абсолютно недопустимо дискриминационна поведение от страна на официалните лица в Лондон.

В крайна сметка до такива крайности не се стигна и състезанията на Острова няма да бъдат с демонстративен характер, ако изключим именно Уимбълдън. По този начин за пръв път в историята ще станем свидетели на събитие от Големия Шлем, което няма да има отношение върху световната класация, откакто ранглистата на ATP прави своя дебют през 1973-ра година.

От ITF също оттеглиха всякакъв вид подкрепа към Уимбълдън и юношеското издание на надпреварата няма да носи точков актив за шампионите, като това важи и за играчите в инвалидни колички. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Прецедентът е факт: Без точки за ранглистата на предстоящия Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
atp | ITF | любопитно | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook