Превю на сезон 2021 в ATP Тура - анализи, очаквания и прогнози

от в 09:20 на 28.01.2021
Петър Томов

Ще се справят ли Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер с нашествието на новото поколение през 2021? Могат ли Доминик Тийм, Даниил Медведев, Андрей Рубльов и компания да детронират голямата тройка? Кои млади звезди ще изгреят? Какво да очакваме от Григор през новия сезон? И още много въпроси, на които ще отговорим посредством статистика.

Новак Джокович преследва два впечатляващи рекорда

Сърбинът започва 2021 година като №1 в света, а ако успее да запази мястото си в ранглистата до 8 март, той ще подобри постижението на Роджър Федерер от 310 седмици на върха. Друго постижение, което е в обсега на Ноле е това за най-много завършвания на годината под №1. Джокович понастоящем дели този рекорд с Пийт Сампрас, но при евентуално завършване на годината на върха, той ще поведе еднолично в тази класация.

Рафа Надал с най-много титли от Големия шлем

Испанецът ще има възможността да поведе еднолично по отношение трофеи от Големия шлем. Към момента, той дели първото място с Федерер, като и двамата имат по 20. Друго историческо постижение, до което е близко Надал е за най-много титли от сериите Мастърс 1000, където Матадора изостава на само 1 титла от Джокович, който има 35. 

Завръщането на Маестрото

След като за последно го видяхме на Аustralian Оpen 2020, всички очакваме с нетърпение завръщането на Роджър Федерер на корта. Това по всяка вероятност ще се случи в края на февруари. В очертаващата се последна в кариерата на швейцареца година, той ще продължи да преследва рекордите на Джими Конърс, който има 109 титли от ATP Тура и 1274 победи, докато Маестрото е със 103 титли и 1242 победи. 

В програмата на Федерер за сезона влизат и Олимпийските игри в Токио. Швейцарецът има вече златен медал от надпреварата, но той бе спечелен на турнира по двойки в Пекин през 2008, докато на сингъл най-доброто му постижение е достигането на финала в Лондон 2012, където бе победен от местния любимец Анди Мъри. 

Сър Мъри в битка за историята

Малко тенисисти могат да се похвалят със златен медал от Олимпийски игри. Още по-малко са тези, които са успявали да се качат на най-високото стъпало повече от веднъж. Само един тенисист обаче е успявал да спечели златото на сингъл на две поредни Олимпиади. След успехите си в Лондон 2012 и Рио 2016, сър Анди Мъри ще преследва златото в трето поредно издание, а ако успее да го постигне шотландецът ще стане най-титулувания тенисист в историята на летните Олимпийски игри.

Следващата цел на Доминик Тийм

След като вече има титла от Големия Шлем на сметката си, австриецът ще иска да повтори постижението си от миналогодишното издание на US Open, а също така ще се опита да спре Надал на клея в Париж, където през 2018 и 2019 му беше подгласник. Започвайки сезонът под №3 и само на 725 точки изоставане от Рафа, Тийм ще трябва да защити точките си от предходното издание на Australian Open, където достигна финал, ако иска да има шанс за най-високо класиране в кариерата си. 

Възходът на Даниил

Руснакът завърши сезон 2020 с два поредни трофея - от Мастърс сериите в Париж и Финалите на Тура в Лондон. Сезонът не беше особено успешен за Медведев, но с 10 поредни победи в края му Даниил започва 2021 година като един от фаворитите за дебютна титла от Големия Шлем, а с оглед показаното от него в последните 2 години той има силите да постигне това още на започващия след броени седмици Australian Open. 

Италианско нашествие в елита

Сезон 2021 започва с цели 8 италиански тенисиста в Топ 100, 4 от които в Топ 40. Това идва като по поръчка, след като Финалите на ATP за първи път от 12 години насам ще имат нов дом - Торино. В следващите 5 години, най-големият град в Северозападна Италия ще приеме най-добрите 8 състезатели от Тура, а сред тях има огромна вероятност да видим представител на домакините. Матео Беретини затвърди добрите си изяви от 2019, като успя да завърши годината в Топ 10. Но за нас по-голям интерес представлява най-младият представител на стотицата - Яник Синер. 19-годишният тенисист записа скок от цели 41 места през 2020, завършвайки сезона под №37 в ранглистата. През изминалия сезон Синер успя да спечели своята дебютна титла на ниво ATP в София и ако успее да надгради над този си успех, то вероятността скоро италианецът да присъства в Топ 20, а защо не и Топ 10, е много голяма. 

Рекордьорът през 2020-а

2020 беше най-успешната година на Андрей Рубльов. Втората ракета на Русия завърши сезонът като играчът с най-много титли (5) и най-много победи (41). Московчанинът записа 15 поредни успеха на ниво ATP 500, които в края на сезона му бяха предостатъчни, за да играе на Финалите на Тура за първи път в кариерата му. Предвиждам, че добрата серия на Рубльов ще продължи и в края на 2021 ще може да се похвали с титла от Мастърс 1000 сериите, а защо не и с добро представяне на турнир от Големия Шлем, където до този момент най-доброто му постижение е четвъртфинал.

Приятната изненада на 2021-а

Феликс Оже-Алиасим все още няма сингълс титла на ATP ниво, като е в серия от 6 поредни загубени финала. Всяка серия все някога обаче приключва и затова предвиждам, че 2021 година ще бъда най-добрата досега в кариерата на 20-годишния Феликс, който завърши сезон 2020 с титла на двойки, в екип с Хуберт Хуркач, от Мастърса в Париж. Споменавайки поляка, очаквам доста силна година и за него, след като вече откри сезона спечелвайки титлата в Делрей Бийч.

Нова година, нов треньор за Гришо

Всички с нетърпение очакваме да видим Григор Димитров отново на корта в началото на следващия месец. От началото на 2021, Гришо има нов треньор - 41-годишният Данте Ботини. Аржентинецът си изгради сериозно име по време на съвместната си работа с Кей Нишикори, като под негово ръководство японският тенисист достигна до №4 в света, спечели 12 ATP титли и достигна финал на US Open. 

Очакванията ми за Григор през тази година са за достигане до четвъртфинал на два турнира от Големия Шлем, което ако бъде подкрепено от силни изяви на турнирите от Мастърс 1000 сериите, би трябвало да му бъде достатъчно за завръщане в Топ 10 и евентуално второ участие на Финалите на ATP. 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Превю на сезон 2021 в ATP Тура - анализи, очаквания и прогнози Петър Томов
Теми:  
atp | анди мъри | андрей рубльов | григор димитров | даниил медведев | доминик тийм | матео беретини | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер | феликс оже-алиасим | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook