През 2011 г. в Мадрид: Джокович детронира Надал, за да започне сезона с баланс от 32:0

от в 19:06 на 15.05.2020
Петър Колев


Турнирът в Мадрид беше четвъртият от категорията Мастърс 1000 в календара на ATP през 2011 г., като във финала на надпреварата за трети път един срещу друг се изправиха Новак Джокович и Рафаел Надал. След като спечели Купа "Дейвис" в края на 2010 г., Новак беше готов да завладее света на тениса и беше неудържим през първата половина на следващия сезон, печелейки шестата си титла за годината в Мадрид, като по този начин подобри рекорда си на 32:0 в отношението победи/загуби.

Също като в Индиън Уелс и Маями, Джокович успя да преодолее Рафаел Надал и да вдигне още една титла от сериите Мастърс 1000, побеждавайки го със 7:6 6:4 за изтощителните два часа и 18 минути и доминирайки испанеца от основната линия със мощни удари, които не даваха шанс на Матадора.

ATP Indian Wells Semifinal Preview: Novak Djokovic - Rafael Nadal ...

И двамата играчи трябваше да заработят по трудния начин победите си на 1/2-финалите съответно срещу Роджър Федерер и Томас Белучи, но доминацията на двамата над всички останали през първите пет месеца на 2011 г. беше значителна. Въпреки че беше пробит на три пъти във финала, Джокович спечели почти половината от точките на ретур по време на сeрвис геймовете на Надал и осъществи пет пробива от 12 възможности.

Надал печелеше сравнително равен брой точки с Джокоич при късите разигравания, но сърбинът взимаше преднината при по-дългите и динамични разигравания, покривайки корта отлично и от форхенд, и от бекхенд и играейки по-ефективно, по специално в заключителните части на двата сета.

Удряйки топката от движение, Новак играеше от вътрешността на корта колкото се може повече, като я взимаше рано, за да пречупва ритъма на Надал и да взима предимство в разиграванията. Също така неговите удари имаха много по-голяма дълбочина от тези на Надал, което предизвикваше испанеца да прави повече грешки.

Джокович

Ето как се разви срещата между Джокович и Надал


Новак задържа подаването си в първия гейм след като спаси две точки за пробив. Предизвиквайки грешка от Рафа във втория гейм, сърбинът постигна пробив, носещ му ранна преднина, която му даде увереност. Затвърждаване на нула донесе преднина от 3:0 за Джокович, който спечели 16 от последните 19 точки, за да достигне до нови три възможности за пробив в четвъртия гейм след отличен бекхенд уинър по правата.

Надал нямаше какво да направи, за да спре устрема на своя опонент, допускайки нов пробив и пасив от 0:4 и бъдейки безсилен пред мощните удари на Новак. 25 минути от мача трябваше да изминат, за може испанецът да започне своя обрат. Той проби сервиса са Джокович на 15 след двойна грешка на сърбина и набързо затвърди след сервис уинър, за да намали дефицита на 4:2.

Джокович се съвзе бързо, печелейки седмия гейм и увеличавайки преднината си на 5:2, като по този начин постави Надал пред още по-голямо напрежение. Рафа направи каквото се изискваше от него, печелейки подаването си на нула, като така накара сърбина да сервира за сета.

Новак изигра изключително слаб сервис-гейм и Надал върна пробива след форхенд уинър, като след това спечели подаването си и изравни за 5:5, спасявайки три сетпойнта. Въпреки пропуснатите възможности, Джокович затвърди безпроблемно и осъществи пробив в последния възможен момент, за да вземе първия сет - 7:5, след 68 минути игра на корта.

Madrid 2011 @en – Novak Djokovic

Изпълнявайки невероятен уинър между краката, Рафа си спечели три точки за пробив още в първия гейм на втория сет. Той го осъществи след уинър от форхенд по правата, но Джокович върна пробива моментално след уинър от бекхенд и увеличи преднината си до 2:1 след като испанецът изпрати бекхенд в аут.

Надал спаси точка за пробив, за да изравни за 2:2, и се противопоставяше на Джокович в следващите няколко гейма, печелейки подаванията си до 4:4. Всяка точка беше от изключително значение в този етап от мача и сърбинът беше този, който не усети напрежение, повеждайки с 5:4 след пореден бекхенд по диагонала, който предизвика грешка от ракетата на Матадора, който трябваше да сервира за оставане в мача.

Сърбинът откри последния гейм с два уинъра, създвайки си три възможности за спечелване на мача с невероятен удар от бекхенд. Той осъществи втората си възможност след като слайсът на Надал от бекхенд се оказа извън очертанията на корта. Така Джокович отпразнува първата си титла в Мадрид, която беше само малка част от един от най-великите сезони на индивидуален тенисист за всички времена.

Djokovic slams Nadal in Madrid Open

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
През 2011 г. в Мадрид: Джокович детронира Надал, за да започне сезона с баланс от 32:0 Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook