Първа сензация при мъжете: Бруксби подчини световния номер 3 и финалист от US Open!

от в 07:50 на 19.01.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд в хода на отминалата година си осигури статута на тенисист, който изглежда лесно приспособим към всякакъв вид настилка за игра, с изключение на тревата, като резултатите му в турнирите от Големия шлем, свързани с достигането на мачовете за трофеите от Ролан Гарос и US Open, единствено свидетелстват за достоверността на това твърдение. Норвежецът, който в навечерието на Откритото първенство на Австралия каза, че след края на участието си на Зеления континент ще си вземе близо 2-месечна почивка от Тура, в която да довърши предсезонната си подготовка, не започна по най-добрия начин новата година и колебания в представянето му не липсваха.

Световният номер 3 стартира кампанията си в Мелбърн с триумф над Томаш Махач за малко над три часа на корта, като се класира за втория етап на надпреварата, в който трябваше да срещне младата надежда на американския тенис Дженсън Бруксби. Сблъсъкът помежду им изглеждаше като един от гвоздеите в програмата през днешния ден, като високите очаквания към сблъсъка се оправдаха и световният номер 39 поднесе сензацията, елиминирайки втория поставен в схемата на състезанието - 6:3 7:5 6:7(4) 6:2 за 3 часа и 55 минути на корта. По този начин пред американеца се открива отлична възможност да достигне заключителните фази на Аустрелиън Оупън, а следващият съперник на пътя му е неговият сънародник Томи Пол.

Още от самото начало на двубоя двамата състезатели подходиха предпазливо в действията си и всеки от тях видимо беше фокусиран на собствените си подавания. Първи крачка в опит да поеме инициативата направи Рууд, който започна да пласира дълбоко ударите си, с което караше съперника да греши и дори достигна брейкбол, но оцеляването в тази неблагоприятна ситуация вдъхна огромно самочувствие на аутсайдера, при което американецът властваше на корта и със серия от четири поредни гейма записа откриващия сет на сметката си.

Със старта на втората част играта стана далеч по-открита, като третата ракета на света далеч не се свенеше в това да търси печелившата развръзка на комбинациите си и покачи значително агресията в своите удари. С този си променен облик в представянето норвежецът съумя да реализира пробив и взе ранен аванс, който обаче Бруксби светкавично навакса и когато по всичко личеше, че ни предстои да наблюдаваме тайбрек, то ръката на фаворита трепна при сервис и световният номер 39 в заключителния 12-и гейм направи сериозна крачка по пътя към крайния успех в срещата, след като удвои преднината си в двубоя.

Впоследствие още в началото на третата част Рууд направи жест, че изпитва проблем от физическо естество, като се възползва от правото си да използва медицински таймаут, ала интервенцията нямаше особено значим ефект върху равнището му и американецът се откъсна с ранен брейк в резултата. Двукратният финалист от Големия шлем въпреки това запази хладнокръвие и посредством рибрейк навакса изгубеното, но воденият от публиката и вездесъщия си дланов удар Бруксби не се нуждаеше от много време, преди отново да каже тежката си дума, взимайки предимство от пробив.

Американецът в десетия гейм застана на начален удар в опит да подпечата сензационната си победа и разполагаше с цели три мачбола, но направи немислим пропуск с удар над глава при последния такъв и рухна психически, което беше добре дошло за подгласника от Финалите на АТР и той оцеля, при което впоследствие се стигна до тайбрек в идните минути. В него инициативата изцяло беше на страна на скандинавеца, докато непоставеният тенисист изпитваше сериозна болка, свързана с травма, и третата ракета на света направи нужното, за да намали изоставането си в отделните сетове.

В паузата преди старта на четвъртата част американецът използва правото си да отиде до тоалетна, като завръщайки се обратно на корта, видимо беше оставил негативните емоции зад гърба си и ни предоставяше най-добрия си тенис, с което реализира два бързи пробива и си отвори комфортен аванс. Отговорът на Рууд не закъсня и вторият поставен в схемата осъществи рибрейк, но поредните му лишени от смисъл действия се превърнаха в пагубни за него, след като той сгреши многократно в размените от дъното на корта, при което Бруксби отново дублира предимството си и до края беше безупречен, за да поднесе първата голяма изненада в надпреварата при мъжете на тазгодишното Открито първенство на Австралия.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първа сензация при мъжете: Бруксби подчини световния номер 3 и финалист от US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | дженсън бруксби | каспър рууд

Коментари





Следвайте ни в Facebook