Първата арабска жена на финал на Уимбълдън: Жабер пренаписа историята на тениса

от в 17:01 на 07.07.2022
Мирела Николова

Онс Жабер продължава да пише история, след като през днешния ден намери място във финалния сблъсък на тазгодишното Открито първенство на Великобритания, превръщайки се в първата арабка, достигала до подобна фаза на турнир от Големия шлем. Представителката на Тунис изнесе пореден страхотен двубой в надпреварата и надделя над 34-годишната Татяна Мария, за да си гарантира място в сблъсъка за титлата, където я очаква победителката от другия полуфинал между Симона Халеп и Елена Рибакина.

В откриващите минути от мача тунизийката имаше отчетливо предимство пред своята съперничка, която, подвластна на напрежението, допускаше голям брой непредизвикани неточности и инкасира пробив още във второто си подаване. Жабер продължи да доминира случващото се на корта, като често си проправяше път към мрежата, където имаше близо стопроцентова успеваемост. Благодарение на изключителната техника, с която разполага, тя опази своята преднина и откри сметката си в общия резултат.

Световната №2 пренесе устрема си и във втория сет, като отново успя да се възползва от липсата на първи сервис на Мария, за да се сдобие с два брейкбола в третия гейм. Германката обаче показа характер и отрази възможностите пред опонентката си след няколко отлично проведени разигравания. Именно това бе повратният момент в частта, тъй като върна увереността в действията на 103-ата в света, която веднага след това на свой ред реализира пробив и го затвърди за 4:1. Оттам насетне тя не направи нито една грешна стъпка и не след дълго вкара двубоя в трети решителен сет.

Финалната част протече изцяло под контрола на Жабер, която още в самото начало възвърна ритъма си и отново можехме да я видим във водеща позиция, налагайки агресивния си стил на игра. Тя спечели противниковото подаване още в първия възможен момент, след което продължи да бъде безпогрешна от всяка зона на корта и дублира аванса си от пробив, за да поведе с 5:0. Мария изглеждаше безпомощна срещу безкомпромисното представяне на тунизийката и силите ѝ стигнаха да спечели само още един гейм в сета, преди Жабер да се поздрави с най-значимата победа в кариерата си досега!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първата арабска жена на финал на Уимбълдън: Жабер пренаписа историята на тениса Мирела Николова
Теми:  
wta | Обзори | онс жабер | татяна мария | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook