Първата "мейджър" титла ще почака: Великолепен Синер изхвърли Алкарас от Уимбълдън

от в 21:04 на 03.07.2022
Калоян Соколов

Карлос Алкарас и Яник Синер категорично са двамата водачи на следващата генерация тенисисти и вероятно за в бъдеще ще видим множество битки между тях за най-големите трофеи. До скоро италианецът беше считан за сигурен номер едно и всички се възхищаваха с колко бързи темпово се развива, само че Алкарас напълно го засенчи през последната година, печелейки две титли от сериите "Мастърс" и изявите на Синер останаха в миманса. Това сякаш не се оказа никак лошо за 21-годишния тенисист, който можеше да работи на спокойствие и резултатите са видни на тазгодишния Уимбълдън.

Световният номер 13 нямаше победа на трева до 2022-ра, само че с помощта на шведския специалист Магнус Норман вече изглежда като дългогодишен специалист на зеленото покритие и днес постигна една от най-ценните си победи някога, надигравайки категорично ибиериеца с крайното 6:1 6:4 6:7(8) 6:3 и така намери място в дебютния си 1/4-финал на "свещената трева", в който ще премери сили с един измежду Новак Джокович и Тим ван Райтховен.

Алкарас стартира на високи обороти и не беше далеч от постигането на пробив в двете дебютни подавания на опонента, но изведнъж играта на тийнейджъра претърпя пълен разпад. Испанецът заби един куп къси топки директно в мрежата, докато опитите му за уинъри излизаха с огромно отстояние извън корта и това позволи на по-нискоранкирания играч да влезе в серия от пет поредни гейма, с което си гарантира успеха в откриващия сет.

Доминацията на южнотиролеца продължи с пълна сила във втората част, в която веднага съумя да пробие сервиса на опонента си и впоследствие затвърди своето предимство, макар че трябваше да отразява брейкбол. Последва известен подем в действията на световния номер седем, чийто форхенд напомни колко сериозно оръжие може да бъде, ала италианецът майсторски неутрализираше мощта от другата страна на мрежата и обръщаше светкавично защитата в атака. Синер изглеждаше напълно непоколебим на собствен начален удар, като Алкарас нямаше никакъв шанс да постигне някакъв обрат и скоро Яник имаше преднина от 2:0 в отделните части.

Третият сет предложи оптималното от тениса на двамата и станахме свидетели на възможно най-добрата реклама за спорта. Младоците показаха, че бъдещето на играта е в сигурни ръце, демонстрирайки невероятно ускорение в ударите си и придвижване достойно за лекоатлетически форум. Никой от състезателите обаче не можеше да стигне до решително предимство и се стигна до закономерен тайбрек, където шампионът от Монте Карло си осигури три поредни сетбола, но наред бяха няколко топовни отигравания от основната линия на италианеца, които го отведоха до мачбол. Тогава Карлитос показа, че и той притежава 100 живота, както често казва за своя идол Рафаел Надал и изпълни сензационно стоп воле, за да наклони везните в своя полза и да спечели първия си сет в сблъсъка.

Устремът на испанеца продължи с пълна сила и той можеше спокойно да реализира пробив в началото на четвъртата част, само че неговият съперник използваше по чудесен начин първото си подаване и се измъкна от трудната ситуация. Този момент изцяло промени инерцията на мача, като световният номер 13 отмъкна сервиса на фаворита и прояви невероятна психическа устойчивост, отразявайки три поредни брейкбола за пробив в ответния гейм. Оттам насетне тийнейджърът загуби напълно съпротивителните си сили, докато южнотиролецът не трепна и намери място в третия си четвъртфинал на ниво Голям шлем през своята кариера.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първата "мейджър" титла ще почака: Великолепен Синер изхвърли Алкарас от Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | уимбълдън 2022 | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook