Първата победа на Diriyah Cup е факт: Вавринка впечатли и сътвори обрат над Беретини!

от в 10:45 на 08.12.2022
Мартин Петков

Сезон 2023 в АТР Тура вече е част от историята, но това по никакъв начин не означава, че няма да можем да се насладим на поредните вълнуващи сблъсъци между най-добрите състезатели в света. С поглед към следващата тенис кампания през настоящия месец се организират редица демонстративни турнира в Близкия Изток, първият от които е Diriyah Cup и се провежда в Саудитска Арабия. В спор за 1 милион долара, колкото е наградният фонд в надпреварата, се спускат 12 първокласни тенисисти, сред които личат имената на Даниил Медведев, Стефанос Циципас и Ник Кирьос, докато Григор Димитров намери място в списъка с резерви и е готов да се включи по всяко време в състезанието.

В откриващата среща за турнира, който се играе във формат 2 от 3 супертайбрек сета, се изправиха завръщащият се от контузия Матео Беретини, чието здравословно състояние беше поставено под въпрос на Финалите на Купа "Дейвис", и 3-кратният Шлем шампион Стан Вавринка, като този мач, макар и неофициален, се явяваше техен първи в съперничеството им към този момент. Срещата ни предостави пълния си формат на сетове, след като италианецът видимо се чувстваше в добра физическа форма в началото, ала впоследствие Станимал покачи нивото си драстично и сътвори обрат - 5:10 10:4 10:6, осигурявайки си сблъсък по-късно днес срещу Андрей Рубльов в четвъртфиналите.

Двубоят стартира с известно предимство на бившия номер три при размените от основната линия, като той съумя да пласира страхотен бекхенд по правата и поведе с минипробив аванс за 4:2. Отговорът на световния номер 16 обаче не закъсня и италианецът изпълни последвалите си удари с далеч по-голяма острота, което му позволяваше да завършва лесно атаките си в опразнената част от корта и спечели осем от последните девет точки, за да запише дебютния сет на сметката си.

Във втората част швейцарецът покачи интензитета в ударите си, които започна да вкарва все по-дълбоко в съперниковата половина, а грешките от страна на бившия финалист от Уимбълдън се трупаха неспирно и скоро той изостана с два минибрейка пасив. Беретини все пак намери сили, за да намали разликата в резултата до противника, ала скоропостижно Вавринка си върна лидерската позиция на корта в Дирия и изравни съотношението на отделните сетове.

Решителната част по подобие на предишните две започна с превес на световния номер 149, който упражни натиск над римлянина и излезе напред само за да направи двойна грешка, след която двамата размениха полетата при пълен паритет - 3:3. От този момент нататък обаче Станимал започна изцяло да диктува случващото се и се радваше на успех при всяка от своите авантюри в атакуващ план, довеждайки събитията до закономерен край и първа победа на демонстративното състезание в актива му.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първата победа на Diriyah Cup е факт: Вавринка впечатли и сътвори обрат над Беретини! Мартин Петков
Теми:  
diriyah cup | демонстративни турнири | матео беретини | Стан Вавринка

Коментари





Следвайте ни в Facebook