Първи поставен тенисист при мъжете зад борда: Квалификант повали световния №18 на АО!

от в 08:41 на 15.01.2024
Мартин Петков

Николас Джари е първият поставен тенисист в схемата при мъжете, който отпадна от тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия, след като допусна обрат в 5-сетова битка на старта. В ролята на своеобразен герой пък влезе квалификантът Флавио Коболи, който макар и на два пъти да разполагаше с преднина в отделните сетове, то в крайна сметка му се наложи да се завърне от 3:5 гейма в заключителната част, за да сломи 18-ия поставен след 4 часа и 5 минути престой на корта - 6:4 3:6 6:3 2:6 7:5.

По този начин италианецът се поздрави с дебютната си победа в турнирите от Големия шлем, която му отрежда място във втория кръг на Аустрелиън Оупън, където световният номер 102 ще се изправи срещу Павел Котов, който подобно на него във вчерашния ден триумфира в петсетова драма.

Откриващата част от двубоя се разви напълно по вкуса на Коболи, след като двуметровият чилиец страдаше от липсата на най-голямото оръжие в репертоара си - своя сервис, което позволи на талантливия младеж да загатне за какво е способен в разиграванията и чрез късен пробив в десетия гейм, той направи първата крачка по пътя към сензацията. От своя страна, Джари далеч нямаше намерение да се предава така лесно и скоропостижно подобри значително позицията си в разиграванията, като започна да налага темпото в размените от основната линия посредством топовния си форхенд и реализирайки общо три пробива, поднови равенството в общия резултат на срещата.

С настъпването на третата част многобройните неточности от ракетата на чилиеца се завърнаха на дневен ред, като в допълнение и първото му подаване започна да функционира далеч от присъщото си равнище, при което съвкупността от всички тези фактори работеше единствено в полза на квалификанта и той оползотвори възможността отново да излезе напред в сблъсъка. Радостта за италианеца далеч не траеше толкова дълго обаче, след като 18-ият поставен стабилизира представянето си в четвъртия сет и ясно показа, че е готов за битка, осъществявайки ранен брейк, който впоследствие дублира, за да изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

Решителната пета част стартира напълно по вкуса на чилиеца, който скоропостижно установи контрол в интензивните разигравания и започна да дирижира събитията на корта, като подхождаше със завидно самочувствие в моментите, когато трябваше да нанесе печеливш удар, и се сдоби с така желания пробив аванс. Така бяхме отведени до поливалентния десети гейм, в който Джари застана на начален удар в опит да узакони триумфа си и макар при резултат 30:30 да се намираше на две точки разстояние от победата, то той допусна играта му да претърпи пълен разпад и Коболи мигновено получи необходимата доза вдъхновение в действията си, за да сътвори пълен обрат в сета и спечели последните четири гейма в мача, преди облян в сълзи да отпразнува дебютния си "мейджър" успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първи поставен тенисист при мъжете зад борда: Квалификант повали световния №18 на АО! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | Николас Джари | флавио коболи

Коментари





Следвайте ни в Facebook