Първо поражение за сезона: Медведев срази неузнаваем Джокович и е финалист в Дубай!

от в 18:04 на 03.03.2023
Мирела Николова

Мачовете между Новак Джокович и Даниил Медведев са едни от най-интригуващите в съвременния тенис и винаги ставаме свидетели на тенис от най-висока класа, когато двамата излязат на корта един срещу друг. Такъв бе случаят и през днешния ден в полуфиналния им двубой в Дубай, преди началото на който сърбинът бе непобеден от старта на 2023-та в 15 изиграни срещи, а руснакът се намираше в серия от 13 поредни победи.

Въпреки предварителните очаквания за оспорван двубой обаче днес шампионът от Аустрелиън Оупън бе далеч от най-добрата си игра и в дадени моменти от срещата изглеждаше напълно безпомощен срещу изключително стабилно играещия руснак, който се нуждаеше от само час и 35 минути игра, за да сломи съпротивата на Джокович и да му нанесе първо поражение за годината - 6:4 6:4. Така той постигна своята първа победа над сърбина от US Open 2021 насам и общо пета в досегашните им 14 мача, като по този начин се класира за финалния сблъсък в турнира, където му предстои да се изправи срещу своя сънародник Андрей Рубльов.

Сблъсъкът стартира с четири гейма, изцяло доминирани от сервиращите, които често не оставяха възможност на съперника дори да влезе в разиграване. В началните минути от срещата световният №1 успешно миксираше играта с прийома сервис-воле, но в петия гейм допусна колебания на свое подаване, които в комбинация с две неточности в близост до мрежата му костваха инкасирането на първи пробив. Проблемите за Джокович продължиха и след нова порция сгрешени волета, придружени от сгрешен смач и форхенд в аут, сърбинът изостана с два брейка и 2:5.

Макар че в следващите минути 22-кратният шампион от Шлема съумя да върне единия от пробивите, подпомогнат от няколко непредизвикани грешки на противника, то при втория си опит за затваряне на сета руснакът не трепна и съвсем скоро записа откриващата част в своя актив.

Развоят на дебютния сет оказа своето влияние и в началото на втория, където ясно си личеше, че топ поставения не е успял да се отърси изцяло от слабото си представяне до момента. От своя страна, Медведев се бе превърнал в своеобразна стена и имайки предвид колебанията у балканеца, за руснака бе достатъчно единствено да връща топката в противниковата половина, дочаквайки неминуема грешка от ракетата на Новак. 

Още на старта на частта московчанинът успя да постигне своето, осъществявайки пробив, затвърден за 2:0 без каквато и да било съпротива от сърбина, чийто език на тялото и непривични за него неточности подсказваха за сериозно раздразнение от случващото се. 

Последваха няколко гейма, в които водачът в световната ранглиста показа признаци на съживяване, но това далеч не се оказа достатъчно срещу перфектно играещия Медведев, който имаше последната дума в по-голямата част от разиграванията. Непредизвиканите пропуски от ракетата на сърбина се трупаха и така бившият №1 съумя да опази преднината си от пробив до самия край, за да си подпечата билета за финала.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Първо поражение за сезона: Медведев срази неузнаваем Джокович и е финалист в Дубай! Мирела Николова
Теми:  
atp | даниил медведев | дубай | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook