Рафаел Надал: Не си спомням някога да съм играл без болка

от в 19:43 на 05.03.2021
Мирела Николова

20-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал е бил измъчван от няколко контузии през дългогодишната си кариера, а тази година не прави изключение, тъй като бе принуден да пропусне ATP Cup поради травма в гърба. Макар че участва на Откритото първенство на Австралия, където достигна до четвъртфиналите, Матадора взе решение да се оттегли от турнира в Ротердам тази седмица заради същия проблем, който го извади от игра в отборната надпревара в началото на сезона.

"Честно казано, не си спомням някога да съм играл без болка", каза 34-годишният мъж пред бразилското списание Veja. "През последните няколко години все по-често се сблъсквах с болки в различни части на тялото и просто трябва да се научиш да живееш с тях, стига да не са толкова сериозни, че да не ти позволяват да се състезаваш.

Трябваше да направя много промени в играта и тренировките си. Промених режима, тренирах по-малко часове, отколкото бих искал, подобрих сервиса и позиционирането си. Всичко се развива, по един или друг начин."

Въпреки честите си проблеми с контузии испанецът каза, че не планира да сложи край на кариерата си скоро:

"Докато съм здрав и мога да се състезавам, възнамерявам да се наслаждавам на живота си в тениса и винаги да давам 100 процента. Това е начинът, по който виждам спорта. В тениса винаги има възможност за подобрение. С годините придобиваш повече опит и мъдрост, но в същото време физическата издръжливост е различна, което означава, че трябва да преосмислим интензивността на тренировките и да съкращаваме мачовете, колкото се може повече. Както навсякъде, така и тук най-важното е да останем здрави възможно най-дълго."

След като Новак Джокович спечели своя 18-и трофей от Големия шлем, той се приближи само на две стъпки зад Рафаел Надал и Роджър Федерер в класацията за най-много "мейджър" титли за всички времена. Независимо дали ще остане на върха, или не според Матадора постигнатото от него през последните 15 години все още не може да бъде напълно оценено.

"Когато кариерата ми приключи, ще имаме достатъчно време да си спомняме постиженията ми и да разберем мястото, което заемам в историята на тениса. Никога не съм мислил, че ще спечеля толкова титли, колкото имам сега, така че съм много благодарен и щастлив за всичко, което постигнах в живота си. Не е нужно да влизам в дискусията за това кой е най-добрият тенисист."

"Най-важното за мен е да бъда запомнен като добър човек. В крайна сметка това е най-значимото. Победите, титлите и големите рекорди са важни, но всичко това е преходно и отминава. Човекът, който си, е това, който ще остане завинаги."
Запитан за отношенията си с Джокович и Федерер, той добави: "С Роджър и Новак се разбираме страхотно. Ние сме съперници само на корта. Извън него сме приятели."

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рафаел Надал: Не си спомням някога да съм играл без болка Мирела Николова
Теми:  
atp | голямата тройка | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook