Рафаел Надал срещу Матео Беретини - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:56 на 27.01.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал и Матео Беретини не бяха сред най-изявените фаворити за трофея в Мелбърн през тази година, имайки предвид факта, че и двамата се завърнаха на корта след контузии, но в хода на надпреварата демонстрираха не само отлична игра, но и завидна борбеност, за да достигнат до полуфиналната фаза на тазгодишния Аустрелиън Оупън.

До този момент двамата имат само един-единствен официален мач помежду си, победител от който излиза испанецът. Става въпрос за полуфинала на US Open 2019, когато римлянинът прави фурор в Ню Йорк и достига за първи път до такава фаза на надпревара от Големия шлем. Матео успява да окаже съпротива на именития си опонент в откриващата част, но оттам насетне Рафа поема изцяло контрола върху двубоя и се поздравява с крайния успех в последователни сетове, а впоследствие вдига и трофея.

Дали сценарият от посочената среща ще се повтори и Матадора ще запази шансовете си да вдигне рекордна 21-ва титла от Шлема още тук, или италианецът ще му попречи, класирайки се за втори "мейджър" финал в кариерата си, предстои да разберем в ранните часове на утрешния ден, а дотогава нека поразсъждаваме как би могъл да се развие сблъсъкът.

Какви са предимствата на Надал спрямо Беретини?

Надал притежава отличен сечен сервис, чрез който да изхвърли Беретини от центъра на корта и впоследствие да завърши с любимия си форхенд. За никого не е тайна, че бекхенд ретурът на италианеца е негова сериозна слабост и обикновено бива използван единствено с цел продължаване на разиграването. Матео често влиза в точката чрез обратен удар по диагонала, което не е никак добра предпоставка срещу Матадора, защото оттам насетне Рафа е готов да диктува събитията с форхенда си.

Началният удар на испанеца може да бъде неутрализиран от състезател с добър ретур, който отиграва с достатъчно дълбочина, за да предотврати бърза атака от страна на манакореца. Другият вариант е даденият играч да притежава достатъчно устойчива защита, която да стопира първоначалното преимущество на Надал в конкретната точка и силите постепенно да бъдат изравнени. Беретини обаче не спада в нито една от двете категории и ми е наистина трудно да повярвам, че бил могъл да си създаде достатъчно възможности за пробив.

Слайсът също може да се окаже сериозен проблем за световния номер седем. По-нискоранкираният състезател често се опитва да сменя темпото с подобен тип изпълнения, само че Рафа просто унищожава опитите за такива пасивни продължения и е готов да покаже невероятното ускорение на ракетата си, измествайки се за форхенд от всяко едно положение на корта. Това до голяма степен ще принуди финалиста от Уимбълдън да разчита само на топспин бекхенда си и вероятно грешките няма да бъда никак малко от негова страна, защото ще изпита сериозна лимитация по отношение на тактическите си опции.

20-кратният шампион ще натисне слабата страна на опонента си, докато изчака удобната за завършване топка и на практика очаквам да го лиши от възможността да покаже мощта на своя тенис, заличавайки силните му страни. Беретини има сериозен проблем да се изправя срещу топ посрещачите в Тура, както и играчи от световния топ 10, а Надал покрива и двата критерия. Италианецът има едва една победа в последните си девет срещи с най-добрите в света и не ми се вярва да станем свидетели на нещо по-различно утре.

Как Беретини би могъл да обърне нещата в своя полза?

Сервисът на седмия поставен ще е ключовото му оръжие. Той е един от най-добрите тенисисти в този департамент и едва ли ще има проблем да печели бързи точки с първото си подаване, а Надал понякога има навика да бъде твърде пасивен от ретур и Беретини би могъл да отприщи силата на форхенда си, пласирайки множество уинъри.

Матео също така определено има предимство по отношение на физическата подготовка, защото е един от най-тренираните играчи в Тура, докато бившият номер едно тепърва се завръща след контузия и видяхме как нямаше никакви сили в края на двубоя си срещу Денис Шаповалов. Италианецът трябва да превърне сблъсъка във физическа битка на изтощение, където определено би се чувствал по-комфортно от съперника си.

Освен това вярвам, че Беретини е достатъчно силен психически, за да издържи на напрежението и притежава нужните оръжия, с които да направи мача равностоен. Ако това се случи, то нещата ще се решат от няколко важни точки, в които римлянинът има всички шансове да надделее, тъй като е изиграл много повече важни двубои през последната година и не се страхува да прояви нужната смелост в подобни ситуации.

Очаквания и коефициенти

Личните ми нагласи са Матео Беретини да направи крачка напред и да затрудни максимално именития си опонент, само че Матадора притежава нужните качества, с които да изолира силните страни на противника и по този начин да го направи далеч по-лесен за побеждаване, така че бих бил много изненадан, ако испанецът не се поздрави с победата.

Букмейкърите също подкрепят моето мнение и предлагат коефициент от едва 1,50 за манакореца, а ставката за Беретини възлиза на 2,50. Тези предварително очаквания обаче често биват опровергавани и тепърва ни предстои да разберем реалното развитие на срещата, която отново ще може да наблюдавате с помощта на традиционните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рафаел Надал срещу Матео Беретини - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | Аустрелиън Оупън | матео беретини | превюта | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook