Ранглисти: Андреев завършва сезона с рекордно класиране; Кузманов и Лазаров прогресират

от в 04:46 на 05.12.2022
Мартин Петков

Новата работна седмица е вече тук и с това настава време за обновяването на световната ранглиста в тениса, която днес ни носи солиден брой радостни вести.

Миналият понеделник станахме свидетели на исторически момент за българския тенис, след като за първи път в топ 200 на класацията на АТР фигурираха три български имена, а именно тези на Григор Димитров, Адриан Андреев и Димитър Кузманов. 21-годишният софиянец се радва на сериозен възход в своята кариера през отминаващия сезон, който стартира под номер 365, ала към днешна дата, след достигането си на четвъртфинал на Чаланджъра в Маспаломас, където непосредствено преди мача си с Душан Лайович взе решение да се оттегли, ни въпреки това през днешния ден записва нов личен връх в подреждането, заемайки 193-тата позиция. Плътно зад гърба на 197-о място пък остава Димитър Кузманов, който прекара дълги години като втора ракета на родината ни, ала Ади му отне този статут и ако всичко е наред с него, то той ще представлява България на United Cup в сблъсъка между вторите най-добри състезатели на нациите.

Александър Лазаров, който по време на тазгодишния Sofia Open се поздрави с първата си АТР победа, още в столицата ни заговори, че пред него на дневен ред като цел стои класиране за квалификациите на Аустрелиън Оупън, като пътят към реализация на надеждата му минаваше през титла на Чаланджъра в Мая, ала нашето момче отстъпи в осминафиналите на бъдещия шампион Лука ван Аш, но въпреки това си спечели добър точков актив и от днес се завръща в топ 300, помествайки се на 288-ата позиция. Също похвала заслужава и Симон-Антъни Иванов, който причислява спечеленото от турнира в Ираклион и по този начин записва изкачване с 15 места напред в ранкинга до номер 698.

При дамите първата ни ракета Виктория Томова, която през настоящата седмица предстои да се включи на силния турнир в Анже, остава членка на световния топ 100, заемайки 90-ата позиция. Втората и третата ни състезателки в класирането на национално ниво - Изабелла Шиникова и Гергана Топалова, продължават да поддържат този си статут, като те също попаднаха сред избраниците на родината ни за започващия в края на месеца United Cup. С най-сериозен прогрес през днешния ден е Джулия Терзийска, която прогресира с девет места, докато единствената ни тенисистка с нов личен връх в подреждането е 18-годишната Денислава Глушкова.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ранглисти: Андреев завършва сезона с рекордно класиране; Кузманов и Лазаров прогресират Мартин Петков
Теми:  
atp | wta | адриан андреев | александър лазаров | бг тенис | виктория томова | гергана топалова | димитър кузманов | изабелла шиникова | ранглисти | тенис ранглиста

Коментари





Следвайте ни в Facebook