Ранглисти: Нови върхови позиции за Кузманов и Нестеров; Томова се приближава до топ 100

от в 06:24 на 01.08.2022
Мартин Петков

Началото на новата работна седмица е вече тук, като с това настава време и за обновяването на световната ранглиста, която днес носи множество положителни емоции за родния мъжки тенис и не дотолкова добри при дамите.

Димитър Кузманов през изминалата седмица отново се завърна на победния път, след като втората ни ракета се включи на ATP Чаланджър 125 турнира в Цуг, където впечатли с играта си и достигна полуфиналите, преди да бъде спрян от бившия топ 10 представител Ернестс Гулбис. Българинът посредством силното си представяне съумя да си заработи сериозен точков актив за световната ранглиста и напълно заслужено се изкачва с цели 25 позиции в класацията на АТР, което го отвежда до новото му върхово постижение в подреждането - №164.

Положителните емоции с родните състезатели не спират дотук, след като на Фючърс турнира от категория М15 в Нови Сад участие взеха младите ни надежди в лицето на 19-годишния Пьотр Нестеров и 22-годишния Симон-Антъни Иванов, които респективно намериха място във фазите на полуфиналите и четвъртфиналите. Тийнейджърът стартира още от квалификациите в сръбския град, но се пребори за място в основната схема, където елиминира топ поставения в надпреварата и достигна своя втори професионален полуфинал, което се оказа благополучно за варненеца и той за поредна седмица прогресира в световната ранглиста, като от днес ще заеме рекордното си 942-о място, а същевременно Иванов се изкачва с 13 позиции и ще изравни върховото си постижение на номер 671.

Александър Лазаров, който преди по-малко месец завоюва титлата на Фючърс турнира в София и записа рекордно класиране в класацията на АТР, продължи силната си серията и намери място в мача за трофея на М25 надпреварата в Тбилиси, но силите му не стигнаха за втори триумф. Софиянецът също така ще трябва да преглътне огорчението от загубата на 12 места в класацията на АТР и спада до 385-а позиция, което се дължи на факта, че точките от най-ниското ниво в професионалната тенис верига се добавят с една седмица забавяне, докато от това облагодетелстван бива Адриан Андреев, който по този начин запазва статута си на трета ракета за страната ни.

При дамите отново на почит е Виктория Томова, която остава далеч напред в подреждането пред останалите родни тенисистки, като с победата си в хода на отминалата седмица на турнира в Прага си спечели леко изкачване за ранглистата от две позиции до №108, а с това мечтата за дебютно влизане в топ 100 изглежда все по-близо до своето осъществяване. Изабелла Шиникова допусна ранно поражение на пресявките във Варшава, но се радва на минимален прогрес в класацията на WTA до 220-о място и по този начин запазва статута си на втора ракета за родината ни, докато трета на национално ниво остава Джулия Терзийска. Единствената българка, която ще запише рекорден ранкинг от днес, е 17-годишната Михаела Цонева, която без игра се радва на изкачване от шест позиции, поради което се превръща в 973-а ракета на света.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ранглисти: Нови върхови позиции за Кузманов и Нестеров; Томова се приближава до топ 100 Мартин Петков
Теми:  
atp | wta | александър лазаров | бг тенис | българия | виктория томова | димитър кузманов | пьотр нестеров | ранглисти | симон-антони иванов

Коментари





Следвайте ни в Facebook