Разочарование за домакините: Де Минор не замести подобаващо Кирьос и бе надигран от Нори

от в 13:04 на 29.12.2022
Мартин Петков

Дългоочакваното начало на новия сезон в тениса беше дадено през днешния ден със старта на дебютното издание на United Cup, като получихме възможността в действие да видим и родните ни национали, ала за съжаление, в два изключително равностойни мача първо Изабелла Шиникова отстъпи на втората ракета при дамите на Гърция, а впоследствие Григор Димитров инкасира поражение в суперсблъсъка срещу Стефанос Циципас след тайбрек в решителния сет. Нещата в надпреварата също далеч от добре се развиват и за домакините Австралия, които в навечерието на новата година в тениса научиха злощастната новина, че Ник Кирьос е получил травма, която няма да му позволи да се състезава за страната, при което в обувките на първа ракета за "кенгурутата" трябваше да влезе Алекс де Минор.

Световният номер 24 доскоро заемаше именно такъв статут за родината си, преди да бъде изместен на национално ниво от финалиста на Уимбълдън, като сега отново под наставленията на капитана Лейтън Хюит трябваше да се нагърби със сериозната отговорност, а в първия мач от група "D" домакините трябваше да срещнат Великобритания, докато тимът на Испания почива в първия цикъл от мачове. По традиция селекцията на Австралия играе мачовете си в "Ken Rosewell Arena" в Сидни, като те отново не изневериха на себе си, ала въпреки сериозната местна подкрепа по трибуните, то Де Минор беше изцяло надигран от Камерън Нори, който остана непоколебим и след 6:3 6:3 донесе първи успех за отбора воден от Тим Хенман. Непосредствено след тях на корта за сблъсъка си излязоха вторите ракети при дамите на двете страни в лицето на Кейти Суан за британците и намиращата се извън първите 700 на света Зоуи Хайвс за домакините.

Още от първите минути на двубоя двамата топ състезатели на страните се изтеглиха назад от основната линия, като търсеха дълбочина с ударите си, които пласираха върху основната линия в противниковата половина. Австралиецът се оказа далеч по-солиден в тези моменти и продуцира игровото си предимство до три поредни брейкбола в своя полза при резултат 0:40 в третия гейм на мача, ала точно тогава левичарят, бивайки опрян до стената, заигра на върха на възможностите и освен че не загуби подаването си, на свой ред установи контрол над случващото се, като за радост на сънародниците си в своя ъгъл, проби и разви преднината си до 4:1. Последвалите събития на корта в Сидни единствено доказаха, че това се оказа преломният момент на сета, който световният номер 14 записа срещу името си.

С началото на втората част балансът в силите несъмнено се изравни, като разиграванията често надхвърляха 15 удара, докато от печелившата страна в немалък брой случаи беше продавачът, осигурил си нужния превес със сервис. По подобие на по-рано в хода на двубоя, то Нори се оказа далеч по-съобразителен в играта си на ретур и без да рискува излишно, оползотвори още първия си шанс за пробив в петия гейм, за да застане на "полпозишън" за крайния успех. Първата ракета на домакините се опита да навакса изгубеното, но стигна единствено точка за рибрейк в последвалото подаване на съперника, при което бившият Мастърс 1000 шампион демонстрира за пореден път психическата си устойчивост и оцеля, за да може в идните минути още при сервис на Де Минор да затвори срещата в своя полза, повеждайки Великобритания към първа победа на United Cup.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Разочарование за домакините: Де Минор не замести подобаващо Кирьос и бе надигран от Нори Мартин Петков
Теми:  
atp | united cup | Австралия | алекс де минор | великобритания | камерън нори

Коментари





Следвайте ни в Facebook