Разочарование за Рууд в Окланд: Световният №70 навакса сет пасив и го изхвърли на старта

от в 13:26 на 11.01.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд изпрати изключително успешна 2022-ра година в личен план, след като достигна финалите на две от общо четирите надпревари от Големия шлем - Ролан Гарос и US Open, както и мача за титлата на Заключения Мастърс за сезона в Торино, но в крайна сметка на три пъти остана подгласник и завърши годината под номер три в световната ранглиста. На старта на тазгодишната си кампания норвежецът предвождаше родината си на United Cup, където записа по една победа и загуба в битките на първите ракети при мъжете, преди страната му да напусне състезанието още в груповата фаза.

Световният номер 3 също така наскоро оповести, че сезонът в Тура е твърде дълъг и не е имал възможността да направи нужната подготовка, като сподели решението си, че ще отсъства в период от близо два месеца след края на Аустрелиън Оупън, за да навакса изгубеното си време за тренировки. Парадоксално или не, Рууд реши да препълни графика си в началото на годината, като избра броени дни преди началото на първия "мейджър" турнир за сезона да се включи на АТР 250 надпреварата в Окланд, където през днешния ден трябваше да претърпи сериозно разочарование, след като световният номер 70 Ласло Джере го елиминира на старта, сътворявайки пълен обрат за 2 часа и 8 минути на корта - 3:6 6:3 7:6(3). По този начин сърбинът продължава напред към четвъртфиналната фаза на състезанието, където му предстои да срещне непредсказуемия Констан Лестиен.

Според предварителните очаквания, двубоят трябваше да се изиграе на открито, но променливите метеорологични условия в новозеландския град отново покосиха надпреварата и сблъсъкът беше изместен в зала. Въпреки промяната в условията за игра, то Рууд в откриващата част от мача се представяше на върха на способностите си, като трупаше сериозен точков актив от безупречния си дланов удар, който му донесе пробив в актива, а впоследствие и сета.

Ритъмът в нивото на фаворита се запази в началните минути на втората част, когато той достигна до шанс за ранен брейк и по всичко личеше, че сърбинът изцяло е загубил почва под краката си, макар и да отрази възможността пред противника. В следващите минути играта на световният номер 3 изцяло рухна, като грешките от ракетата му набъбваха неспирно, докато Джере остана хладнокръвен и без да чака втора покана, реализира ключов, за да възстанови равенството в отделните сетове.

С настъпването на решителната трета част всеки от двамата състезатели се сблъска с моменти на скованост в действията си, като те си размениха по едно слабо представяне на сервис, изпълнено с брейкболи посока двете страни на мрежата, ала до нещо повече не се стигна и тайбрек трябваше да определи крайния победител в съревнованието. В него норвежецът имаше честта пръв да подава и печелейки началния си удар, поведе с 1:0 точки, като взе психологическото предимство на своя страна, но много скоро аутсайдерът разкри пълния си потенциал в разиграванията на висока скорост от основната линия, което се превърна в разковничето на двубоя и той се поздрави с една от най-добрите победи в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Разочарование за Рууд в Окланд: Световният №70 навакса сет пасив и го изхвърли на старта Мартин Петков
Теми:  
atp | каспър рууд | ласло джере | окланд

Коментари





Следвайте ни в Facebook