Реваншът е факт: Томова сътвори нов обрат и е на първи WTA 500 1/4-финал в кариерата си!

от в 16:27 на 22.06.2022
Мартин Петков

Виктория Томова взе решение да участва на само един турнир в подготовката си за Уимбълдън, като откри тревния си сезон с включване в пресявките на WTA 500 надпреварата в Ийстбърн. Първата ни ракета се представи обещаващо, ала в мача за влизане в основната схема допусна поражние от Кирстен Флипкенс, която е бивша полуфиналистка от ,,All England Club", но късметът все пак се усмихна на софиянката и тя продължи участието в английския град под формата на ,,щастлива губеща", заменяйки световната номер 3 Онс Жабер. Вики се възползва по перфектен начин от възможността си да започне директно от втория кръг на турнира, след като през вчерашния ден показа воля и обърна 37-та в света Шелби Роджърс, за да достигне осминафиналите, където днес се изправи отново срещу 36-годишната Флипкенс и търсеше своя реванш за загубата си преди броени дни. 

Сблъсъкът се разви аналогично на последната им среща, ала за наша радост, в този случай Томова бе тенисистката, която изпита трудности в първоначалната фаза от двубоя, но впоследствие чрез ,,висш пилотаж" за тревната настилка разви играта си дотолкова, че да осъществи фамозен обрат, поздравявайки се с победата след 3:6 6:3 6:4. С успеха си световната номер 128 се класира на дебютен четвъртфинал в сериите WTA 500, а там я очаква 12-та поставена Камила Джорджи, която по-рано днес надви Гарбинье Мугуруса.

Родната представителка имаше летящ старт на мача, като още от първата точка притисна съперничката си на ретур и предизвика грешки в играта ѝ, за да реализира пробив, с който поведе 2:0. Първата ни ракета сервираше умело, ала поради неочакван спад в шестия гейм на начален удар, допусна лековати грешки и позволи на Флипкенс да възстанови паритета. Белгийката използва това като опорна точка да развие цялостно играта си и след като в идното си подаване отрази четирите брейкбола, с които разполагаше нашенката, то станахме свидетели на сериозен падеж в играта на софиянката, която не просто предаде сервиса си минути по-късно, а направо изостана в общия резултат със сет пасив, губейки пет поредни гейма.

Началото на втората част донесе поредните негативни емоции за българката, която грешеше при почти всяко свое отиграване и инкасира брейк в откриващото си подаване. Томова останала със сет и пробив назад в резултата навярно нямаше какво повече да губи, което ѝ позволи да свали напрежението от себе си и мигом заигра на върха на възможностите си, за да спечели четири последователни гейма и за отрицателно време измести противничката си от лидерската позиция на корта. Световната номер 128 постепенно изкорени неточностите от своето представяне и със завидно самочувствие печелеше в моментите си на сервис, поради което необезпокоявана изравни съотношението в отделните части и предизвика изиграване на пълния формат на срещата.

Вики пренесе подемът в играта си на старта на решителния трети сет и чрез добри комбинации при размените от основната линия узакони преимуществото си, реализирайки ранен пробив. Последвалите минути се оказаха пагубни за сервиращите, които биваха изправени пред брейкбол във всеки от идните четири гейма, и именно тук софиянката изгуби аванса си в даден момент, но за пореден път в хода на турнира демонстрира сериозен характер във важните мигове и мигновено оползтвори възможността си за нов пробив, който я доближи максимално до победата при 4:2 в нейна полза. Томова получила нужната доза импулс, не можеше да бъде спряна по никакъв начин от Флипкенс, която изпадна в безпомощна позиция и имаше шанса от първо лице да се наслади на показното от страна на първата ни ракета, която разкри пълния си потенциал върху тревата по пътя към крайния успех в сблъсъка, взимайки своя реванш, който я класира за фазата на четвъртфиналите в Ийстбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Реваншът е факт: Томова сътвори нов обрат и е на първи WTA 500 1/4-финал в кариерата си! Мартин Петков
Теми:  
wta | бг тенис | виктория томова | ийстбърн | кирстен флипкенс

Коментари





Следвайте ни в Facebook