Реваншът е взет: Сабаленка си отмъсти на Гоф за Ню Йорк и е финалистка на Australian Open!

от в 12:31 на 25.01.2024
Мартин Петков

Арина Сабаленка безспорно към момента ни прави свидетели на една от най-страхотните кампании по защита на "мейджър" трофей изобщо в тениса, след като в ролята си на абсолютен доминант в женския тенис се класира за финала от Откритото първенство на Австралия. Беларуската, която именно в Мелбърн преди година завоюва единствената си досега титла от Големия шлем, продължава да е без загубен сет в хода на надпреварата и през днешния ден взе най-сериозния си тест с отличен, сломявайки Кори Гоф със 7:6(2) 6:4 в полуфинална битка, представляваща повторение на финала от US Open, когато тийнейджърката заслужи победата.

По този начин бившата номер едно преодоля и последното си изпитание в турнира по пътя към финала, където в спор за отличието ще се изправи срещу една измежду 12-ата поставена Кинуен Женг и огромната сензация - квалификантката Даяна Ястремска.

Началото на двубоя се оказа катастрофално за американката, чиято ръка трепна в дебютното ѝ подаване и тя направи две двойни грешки, с което на практика собственоръчно предаде сервиса си в актива на Сабаленка. Впоследствие обаче Коко разви потенциала си в атакуващ план и достигна до светкавичен рибрейк, преди не след дълго да влезе в поредица от неточности, извели беларуската до лидерската позиция на корта и осъществяването на нов пробив, както и възможността да застане на начален удар за спечелването на сета.

Именно тогава настъпи и най-сериозната криза в равнището на защитаващата шампионка, чието представяне на собствен сервис претърпя пълен разпад, като и грешките от ракетата ѝ зачестиха многократно, за да станем свидетели на пълен обрат в резултата след четири поредни спечелени гейма от световната номер 3, която дори си осигури шанс да подава за триумфа в частта. Изправена до стената на свой ред, втората поставена засвидетелства мощта на ретурите си по най-добрия възможен начин и реализира рибрейк, за да предизвика изиграването на тайбрек, където още от първата точка наложи волята си в разиграванията и бе безмилостна спрямо носителката на трофея от US Open, отмъквайки успеха в откриващия сет.

С настъпването на втората част двете представителки на световния топ 3 подобриха значително качеството на сервисите си и макар Коко да продължи да инкасира по-голям брой неточности в играта си, то наложеше ли ѝ се да отразява брейкбол, тя се представяше на висота. Същевременно пък Сабаленка съумя да изведе равнището си на съвсем друго ниво, като задаваше тенденциите на корта и видимо придаваше по-голяма мощ на топката, като своеобразно триумфира силовата битка на корта и под знака на множеството печеливши удари, които изпълняваше, дочака своя късен шанс в сета, когато материализира възможността си за пробив в деветия гейм и броени минути по-късно официализира класирането за финала.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Реваншът е взет: Сабаленка си отмъсти на Гоф за Ню Йорк и е финалистка на Australian Open! Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | Арина Сабаленка | кори гоф

Коментари





Следвайте ни в Facebook