Реваншът за Уимбълдън е взет: Фриц повали неубедителен Надал в дебюта си на ATP финалите

от в 23:50 на 13.11.2022
Мартин Петков

Броени дни ни делят от края на сезона в АТР Тура и по традиция в заключителната състезателна седмица най-добрите осем играчи за годината се събират за финален турнир помежду си. Надпреварата никога не е страдала от липса на интерес, който до голяма степен бива пореден от сензационните резултати и изненади, на които ставаме свидетели ежегодно. Финалите на АТР в продължение на над десетилетие биваха приемани в "О2 Арена" в Лондон, ала от миналия сезон насам Торино се превърна в новата дестинация за едно от най-чаканите събития за годината в Тура.

По-рано днес беше дадено начало на турнира със сблъсъка между намиращия се в отлична форма Феликс Оже-Алиасим и колебливия напоследък Каспър Рууд, в който норвежецът изненадващо грабна успеха и оглави класирането в Зелената група, в която място още намериха Рафаел Надал и Тейлър Фриц. Именно последните двама трябваше да излязат във втората среща за деня, като в съперничеството им през сезона откриваме три мача, в които те си разделиха по една победа. Американецът пръв надигра именития си противник, когато във финала на Мастърса в Индиън Уелс сложи край на серията му от 19 поредни победи и се поздрави с дебютната си титла от подобен ранг, преди в средата на лятото Матадора да вземе реванша си в епична битка от четвъртфиналната фаза на Уимбълдън.

Днешната схватка на корта в Торино също не пропусна да ни впечатли с магични изпълнения от страна на двамата представители на топ 10, но видимо нарушената в последните месеци физическа форма на рекордьора по "мейджър" трофеи му попречи да е конкурентноспособен на по-младия си колега и Фриц за втори път през годината взе скалпа на испанеца в последователни сетове - 7:6(3) 6:1. По този начин Рафа не започва успешно 11-ото си участие на АТР Финалите, отличието от които все още липсва във богатата му витрина, докато световният номер 8, който е дебютант в състезанието, прави сериозна крачка към продължаване напред от груповата фаза.

Още в началните минути се забеляза затрудненото придвижване по корта на испанеца, който не успяваше да намери отговор срещу мощните форхенди, които изпращаше съперника му по посока неговата половина и не след дълго трябваше да отразява брейкбол. В този момент началният удар на Надал му дойде на помощ и той се измъкна, ала натискът, който шампионът от Индиън Уелс упражняваше над 22-кратния носител на титли от Шлема, продължи и скоропостижно си осигури нови шансове за пробив. В крайна сметка Матадора за пореден път осуети опитите на противника да е агресивен на ретур, като се осланяше на предимството на левичарския си сервис и с бързи комбинации трупаше точки на сметката си, свеждайки събитията в откриващата част до тайбрек. В дългия гейм Фриц пръв се осмели да атакува и желанието му да е по-активният тенисист на корта се ознаменува с аванс от минибрейк от 3:0 точки, което вдъхна нужната увереност на американеца да задържи това си равнище и той изпрати неспасяем уинър от дланния си удар по правата, за да запише дебютния сет срещу името си точно 59 минути след началото на срещата.

Във втората част наскоро станалиният баща манакорец демонстрира, че е готов за битка и често поемаше инициативата с излизания към мрежата, като при една от акциите си реализира блестяща точка от бекхенд смач. Физическото ниво на испанеца обаче не му позволи в продължителен период да играе на върха на възможностите си, като постепенно неточностите обзеха представянето му, както и ударите му се превръщаха в лесна плячка за завършване пред световния номер 8. Нервността нагледно оказа своето влияние над бившия първенец в класацията на АТР в четвъртия гейм, когато той се пречупи под знака на напрежението и с двойна грешка предаде подаването си в актива на шампиона от Индиън Уелс, който доразви аванса си и поведе с 4:1. Проблемите за Надал не спряха дотук и в идните минути той отново се сблъска с умението на американеца да преобразува плитките топки в половината му в печеливши отигравания и след над 10-минутен гейм дебютантът на АТР Финалите проби за втори път, слагайки точка на спора на собствен сервис.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Реваншът за Уимбълдън е взет: Фриц повали неубедителен Надал в дебюта си на ATP финалите Мартин Петков
Теми:  
atp | атр финали | рафаел надал | тейлър фриц | торино

Коментари





Следвайте ни в Facebook