Рибакина пропусна два мачбола и се вкара в сериозни драми, но отстрани финалистката от ИУ!

от в 05:32 на 27.03.2024
Мартин Петков

Елена Рибакина остана последната представителката на своеобразната "Голяма четворка" в WTA Тура на WTA 1000 надпреварата в Маями и макар да изглеждаше близо до това да последва примера на Ига Швьонтек, Арина Сабаленка и Коко Гоф, отпадайки от турнира, то тя демонстрира здрави нерви и продължава напред към четвъртфиналите. Бившата шампионка от Уимбълдън срещна сериозен отпор от финалистката в Индиън Уелс - Мария Сакари, като двете ни предоставиха същинска битка във всеки един смисъл на думата, но в крайна сметка казахстанската тенисистка, вкарала се собственоръчно в драми, пропускайки купища мачболи, остана хладнокръвна и узакони триумфа си след близо три игрови часа и 7:5 6:7(4) 6:4.

По този начин световната номер 4, която е най-високопоставената състезателка към момента в турнира, резервира билета си за фазата на топ 8 във Флорида, където ѝ предстои да срещне бившата първа ракета на планетата Виктория Азаренка.

Стартът на двубоя протече наглед без особени "фойерверки", като двете представителки на челната десетка на света поддържаха контрол върху подаванията си. Постепенно обаче грешките от ракетата на гъркинята се увеличиха и тя на практика доброволно предаде сервиса си в актива на четвъртата поставена, която обаче не съумя да се възползва от шанса си да покачи аванса си в статуквото и на свой ред се пречупи на начален удар - 4:4. С това видимо отминаха и силните минути за посрещачите, като по всичко личеше, че ни предстои да наблюдаваме тайбрек, ала в крайна сметка до такъв не се стигна, което бе продиктувано от покачването на качеството в действията на Рибакина, която влезе в серия от печеливши комбинации и благодарение на брейк в заключителния гейм на световната номер 9, отмъкна успеха в дебютния сет.

Началото на втората част настъпи с изключително вдъхновение в играта на Сакари, която в тези минути изцяло задаваше темпото на корта и успя да се сдобие с предимство от пробив, което поддържаше умело и дори в даден етап от срещата можеше да дублира. Пропусната златна възможност да направи решителна крачка към спечелването на частта обаче коства прескъпо на финалистката от Индиън Уелс, която броени минути по-късно се раздели с аванса си в резултата и още при идното ѝ подаване трябваше да отрязва дори мачболи, но остана хладнокръвна на собствен сервис, за да оцелее от ситуация 15:40 в десетия гейм и впоследствие да предизвика изиграването на тайбрек, в който доминираше от първата до последната точка и закономерно възстанови паритета в сблъсъка.

В решителния сет двете тенисистки потеглиха със серия от безупречни геймове на сервис, които допълнително покачиха нивата на напрежение във всяка от тях, че не трябва да се допуска сваляне на темпото дори за секунда. Именно това развитие на обстоятелствата пък изигра лоша шега на гъркинята, която се провали при това да овладее емоциите си, когато неточностите от нейната ракета започнаха да се трупат, като инкасира фундаментален пробив в седмия гейм, който изведе Рибакина напред в статуквото и веднъж сдобила се с така бленуваната преднина, то представителката на Казахстан заигра безупречно на начален удар и нямаше колебания да сложи точка на спора в съревнованието.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рибакина пропусна два мачбола и се вкара в сериозни драми, но отстрани финалистката от ИУ! Мартин Петков
Теми:  
wta | елена рибакина | мария сакари | маями

Коментари





Следвайте ни в Facebook