С тайбрек до 22: Блинкова спаси 6 мачбола и съкруши Рибакина в исторически мач на АО!

от в 12:38 на 18.01.2024
Елеонора Александрова

На Род Лейвър Арена почитателите на женския тенис станаха свидетели на истински шок. Още във втория кръг, Анна Блинкова победи една от големите фаворитки за титлата, Елена Рибакина в епичен сблъсък с резултат 6:4, 4:6, 7:6 (20); като тайбрекът им в последния сет е най-дългият в историята на турнирите от Големия шлем при синглите. В следващия кръг световната номер 57 ще срещне 26-тата поставена в схемата Жасмине Паолини.

Началото на мача бе равностойно за двете страни, но при 1:1, представителката на Русия осъществи пробив и пое контрола в свои ръце. Въпреки че световната номер 3 успя да спечели следващите геймове на собствен сервис, световната номер 57 показа превъзходството си над фаворитката и не допусна възможност за обрат. Така Блинкова поведе с резултат 6:4.

Във втория сет 22-годишната рускиня отново успя да направи брейк, при резултат 1:1, след като представителката на Казахстан водеше с 40:0. Но още на следващото подаване Рибакина изравни резултата. Въпреки силната игра на по-нискоранкираната тенисистка, нивото на игра на шампионката от Уимбълдън през 2022-а се вдигна с повече уинъри и по-малко непредизвикани грешки и при 5:4 миналогодишната финалистка в Мелбърн успя да спечели гейма при начален удар на Блинкона и да изравни резултата в сетовете.

Драмата в третия сет не бе по-малка, защото световната номер 57 отново поведе с пробив. При 2:1 за представителката на Русия, Рибакина имаше възможността да изравни, но Блинкова издържа на атаката. Следваха няколко равностойни разигравания, а при 4:3 за аутсайдерката в двубоя, представителката в топ 3, успя да изравни резултата. Но точно, когато нещата се обръщаха в полза на казахстанката, рускинята си върна преднината. Въпреки това, Рибакина не се предаде с отново изравни с пробив на 0. Блинкова отвърна на следващото подаване с още един пробив. В дванадесетия гейм от сета представителката на Русия имаше мачпойнт пред себе си, ала световната номер 3 показа класата си и успя да стигне до тайбрек. Дългият гейм започна повече от добре за по-нискоранкираната тенисистка, повеждайки с 4:1, но бившата "мейджър" шампионка спечели 4 поредни точки и изравни силите. Следваха няколко равностойни разигравания, като и двете ни предоставиха истински трилър. След цели 42 изиграни точки в тайбрека, Блинкова показа по-здрави нерви и ознаменува най-голямата победа в кариерата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
С тайбрек до 22: Блинкова спаси 6 мачбола и съкруши Рибакина в исторически мач на АО! Елеонора Александрова
Теми:  
анна блинкова | Аустрелиън Оупън | елена рибакина

Коментари





Следвайте ни в Facebook