Сабаленка: Как реших менталните си проблеми? Просто уволних психолога си

от в 11:43 на 27.01.2023
Калоян Соколов

Арина Сабаленка имаше кошмарна минала година, през която често я виждахме изобщо да не улучва сервис полето и тежките поражения следваха с притеснително бързи темпове. Беларуската започна годината под номер две в световната ранглиста, но в един момент се оказа пред изпадане от топ 10.

Все пак Сабаленка намери сили да се вземе в ръце и е абсолютно нов човек от старта на 2023-та, през която все още е непобедена и утре заслужено ще излезе в спор за трофея на Аустрелиън Оупън, където я очаква битка с шампионката от Уимбълдън - Елена Рибакина. Самата Арина не скри колко много означава за нея постигнатото в Мелбърн и разказа малко повече за начина, по който се справили с преследващите я психологически проблеми:

"Изключително съм щастлива да бъда на дебютния си финал от Шлема. В началото изоставах с пробив (по време на полуфинала с Линет) и нямах нужния ритъм в играта си. Истината е, че усетих известно напрежение, но беше в рамките на допустимото. Постепенно се отпуснах и заиграх на най-високото си ниво. Щастлива съм, че най-после направих следващата стъпка в развитието си, само че тепърва ми предстои още един мач и не е време за празненства.

Разбрах много неща през последните месеци. Знаете колко трудна за мен беше последната година и дори започнах работа със спортен психолог, но осъзнах как единствено сама бих могла да реша проблемите си и го уволних. Всеки път, когато съм разчитала на някой друг да оправи нещата вместо мен, то нещата са се влошавали. Сега съм свой собствен психолог и всички мрачни мисли са минало.

Опитвам се да не бъда толкова емоционална и да оставам в настоящия момент по време на двубоите си. Свела съм негативните емоции и реакции до минимум, като се надявам това да не ме е направило прекалено скучна за гледане. Не смятам да се подготвям по някакъв специален начин за финала. Досега нещата се развиват добре за мен и не виждам защо да променям нещо. Ясно е, че предстоящата среща има огромно значение, но не бива да мислиш прекалено много за тези обстоятелства, защото иначе ще прегориш" - завършва пресконференцията на световната номер пет.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сабаленка: Как реших менталните си проблеми? Просто уволних психолога си Калоян Соколов
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | Аустрелиън Оупън 2023 | елена рибакина | програма

Коментари





Следвайте ни в Facebook