Сакари оцеля срещу 18-годишна квалификантка и продължава да мечтае за дебютен триумф в Шлема!

от в 04:48 на 18.01.2023
Мартин Петков

Мария Сакари имаше блестящо начало на новия сезон, след като заедно със Стефанос Циципас бяха лидерите в селекцията на Гърция по време на United Cup и с общи усилия изведоха страната си до място в топ 4 на надпреварата. Предвид формата, която демонстрира гъркинята в хода на своите срещи, напълно резонно тя беше определена като една от фаворитките за спечелването на титлата от Аустрелиън Оупън, но през днешния ден 18-годишната квалификантка Диана Шнайдер беше изключително близо до това на практика да "хвърли бомбата" на турнира до момента и да елиминира световната номер 6, но Сакари показа хладнокръвие и сътвори пълен обрат след 2 часа и 35 минути на корта, оставайки в битката за короната в Мелбърн - 3:6 7:5 6:3. По този начин представителката на южната ни съседка се класира за третия кръг на състезанието, където ще срещне една измежду Жил Тайхман и Лин Жу.

Още в началните минути от двубоя световната номер 106 с действията си на корта загатна какво трябва да очакваме от нея, след като далеч не се притесняваше от това да влиза в своебразни престрелки от основната линия с гъркинята и с поразяващата си лява ръка трупаше завидно количество дивиденти, извели я до пробив аванс. Шнайдер същевременно не допускаше никакви неточности на собствено подаване, като достигна до възможност да сервира за спечелването на откриващия сет и демонстрира завидна психическа устойчивост, отразявайки три брейкбола пред фаворитката, преди да сложи край на маратонския 12-минутен гейм, след като оползотвори петия си сетбол.

Със старта си на втората част световната номер 6 ясно показа, че все още се намираме далеч от края на срещата и проведе безмилостна серия от печеливши комбинации при начален удар на тийнейджърката, за да излезе напред в резултата. С преполовяването на сета концентрацията в представянето на Сакари видимо спадна, като грешките от ракетата ѝ отново започнаха да се множат и тя на два пъти допусна да изгуби предимството си от пробив. В това време рускинята за пореден път ни направи свидетели на здравите си нерви, като в десетия гейм оцеля от позиция 0:40, спасявайки три сетбола, но това по никакъв начин не сломи духа на фаворитката, която остана все така вдъхновена на ретур и впоследствие при последния възможен момент реализира късен брейк, с който възстанови равенството в отделните части.

Решителният трети сет стартира с лишени от риск отигравания на двете състезателки, които в минутите след първата почивка се "захапаха" и оттам насетне на практика всяка точка можеше да има фундаментално значение за крайния изход в сблъсъка. Въпреки сериозното напрежение и очаквания по свой адрес, Сакари проби, ала мигновено се поддаде на емоциите и след две двойни грешки инкасира рибрейк, който все пак не повлия до такава степен на общата картина за нея и тя се реабилитира, като отново причисли противниковото подаване към актива си, за да поведе с 5:2. В този миг квалификантката направи необходимото, за да остави шансовете си в мача живи, спасявайки два мачбола, но Сакари за пореден път доказа защо бива определяна като фаворит за отличието в Мелбърн и от ситуация 0:30 спечели четири поредни точки, с което узакони победата си в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сакари оцеля срещу 18-годишна квалификантка и продължава да мечтае за дебютен триумф в Шлема! Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | мария сакари

Коментари





Следвайте ни в Facebook