Сърбия записа нова победа и е на 1/2-финал; Джокович с обрат срещу Шаповалов

от в 08:58 на 10.01.2020
Диана Андреева


Сърбия показа отново най-доброто от играта си и напълно заслужено стана третия 1/2-фианлист на тазгодишната надпревара - ATP Cup след успех над класиралите се като втори Канада.

Душан Лайович даде преднина на балканците, след като победи Феликс Оже-Алиасим с 6:4 6:2 за час и 40 минути. Световният №34 се радваше на огромна подкрепа от свои сънародници и силно мотивиран успяваше да доминира в мача. Лайович бе по-агресивният от двамата, търсеше бързото решение на разиграванията и играйки на високо ниво в хода на целия двубой, заслужено триумфира над младия си опонент, който силно страдаше осоебнно на форхенд.



След драматичен сблъсък, Новак Джокович пък успя да спечели срещата срещу световния номер 14 - Денис Шоповалов. Двамата сътвориха поредното зрелище на тазгодишния ATP Cup, а Ноле за пореден показа по-здрави нерви и се наложи с 4:6 6:1 7:6(4).

Благодарение на победата си, Джокович осигури на Сърбия преднина от 2:0 в срещата срещу Канада, с което подсигури на тима си участи в полуфиналите на ATP Cup. Там, отборът на Новак ще се изправи срещу непобедените до сега руснаци, които вчера победиха Аржентина.

Световният №2 допусна късен брейк в първия сет, който му коства първата част, но това по никакъв начин не разтрои играта му. Така въпреки, че в началото на втората част Джокович изглеждаше притиснат до стената и трудно спечели своето второ подаване, то оттам той не срещна никакви проблеми и напълно категорично успя да извоюва последвалите 4 гейма, а оттам и сета, а двойна грешка на Шаповалов бе причнината за спада на нивото му.



В решаващата част, въпреки големия залог, Шаповалов не се поддаде на емоциите и успя да покаже изключителна игра и по този начин и оказа сериозна съпротива на световния №2. Нещата за Шапо обаче силно се влошиха при подаването му при 4:4, след като подхлъзна при 30:30, му попречи да реалзира успешен  излезе на мрежат, а това му коства и цялото подаването, а той натрупа и пасив от 5:4. Срещата обаче не бе свършила, а Джокович пропуквайки се остави шансовете на Канада живи, а след като Денис бе обратно в срещата, видимо най-логичното решение на срещата беше тайбрека, а той дойде бързо след категорични подавания на двамата.

В дългия гейм световният №2 натрупа сериозен аванс от 5:0, а отнво сякаш канадецът отново нямаше шансове да се върне. Последва обаче пореден спад в играта на Ноле, който не само че допусна да се стигне до 6:4, а Шаповало сякаш отново беше намерил ритъма си и завръщането му вече изглеждаше почти достигнато. Новак обаче за пореден път показа класта си и след 7:6(4) спокойно можеше да отдъхне и да отпразнува класирането си, заедно със съотборниците си, на 1/2-финалите.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сърбия записа нова победа и е на 1/2-финал; Джокович с обрат срещу Шаповалов Диана Андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook