Серията продължава: Циципас откри кампанията си на Уимбълдън с убедителна победа

от в 21:37 на 28.06.2022
Калоян Соколов

Съвсем доскоро връзката на Стефанос Циципас с тревата не беше никак здрава и гъркът нямаше нито един достигнат финал на тази настилка през кариерата си. Всичко това обаче се промени през миналата седмица, след като световният номер пет триумфира на надпреварата в Майорка и така се поздрави с дебютната си титла на зелено покритие.

Изглежда тези успехи са заредили Циципас със сериозна доза самочувствие преди Уимбълдън, съдейки по представянето му в откриващия мач на турнира. Четвъртият поставен се изправи срещу швейцарския квалификант Александър Ришар, който прави силен сезон в Чаланджър Тура и заслужено дебютира в основната схема на състезание от Големия шлем, ала Циципас се оказа твърде силен за него и го надигра със 7:6(1) 6:3 6:4.

 

Така балканският тенисист се класира за втория кръг, където го очаква сблъсък с австралиеца Джордан Томпсън, чиито резултати са повече от впечатляващи в хода на тревния сезон и той може да се похвали с цели 12 победи през изминалите 3 седмици.

 Мачът стартира повече от изненадващо, тъй като квалификантът разчиташе почти винаги намеренията на именития си съперник и често намираше начин да преодолее защитата му. Първото подаване на гърка пък изобщо не функционираше, а това помогна на Ришар да си осигури преднина от цели два пробива. Реакцията на Циципас беше мигновена и скоро резултатът стана 5:4 в негова полза. Швейцарецът дори трябваше да отразява три поредни сетбола на собствен начален удар,но се справи със задачата и се добра до тайбрек. Там фаворитът не срещна никакви затруднения и напълно закономерно поведе в отделните сетове.

Втората част се развиваше изключително равностойно в самото началото и се насладихме на два маратонски гейма, които отидоха в сметката на по-високоранкирания играч. Бившият финалист от Ролан Гарос постепенно стабилизира сервиса си, докато аутсайдерът изгуби голяма част от началния си ентусиазъм и победата вече беше на само сет разстояние от Стефанос.

Изведнъж четвъртият поставен промени коренно изначлната си стратегия и се изтегли много зад крайната линия при посрещане. Тази тактика обаче му донесе единствено негативи, защото квалификантът можеше спокойно да диктува разиграванията от дъното на корта и ясно си пролича колко сериозни качества притежава 28-годишния дебютант в турнира. Стигна се до 5:5 гейма, когато елинът допусна последователни двойни грешки и изненадващо Ришар реализира брейк, който го изведе до успеха в третата част.

Следващият сет се превърна в истинска битка и никой от играчите не желаеше да предотстъпва инициативата. Правеше впечатление, че гъркът увеличи излизанията си към мрежата, а волетата му бяха от най-висока проба и се заредиха серия от категорични сервис геймове в негова полза. 188-ият в света също не оставаше по-назад и се създаваше усещането как се задава нов тайбрек, но Циципас избегна подобно развитие и сложи край на спора чрез пробив в десетия гейм.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Серията продължава: Циципас откри кампанията си на Уимбълдън с убедителна победа Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | стефанос циципас | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook