Сезон 2019 на Виктория Томова (обзор)

от в 22:59 на 27.12.2019
Максим Енчев


Първата ракета на България - Виктория Томова, започна 2019 като №156 и постигна прогрес до №148 в края на годината. 24-годишната българка имаше много спадове и върхове през сезона.



Тя започна 2019 с австралийско турне, което се състоя от четири надпревари. Първият беше Премиер тунрирът с награден фонд $527,880 в Брисбън, където загуби във втория кръг на квалификациите от американката Кристина Макхейл.

Последва тунрирът от Големия Шлем Australian Open, където отпадна още в първи кръг на пресявките от Варвара Лепченко. Останалите две надпревари бяха два ITF тунрира $60000, където също допусна ранни отпадания.

Последва участие с отбора на България за "Фед Къп" срещу Естония, Швеция и Украйна. Там България се наложи над Естония с 2-1 и допусна загуби срещу Украйна и Швеция съответно с 1-2 и 0-3.

След това Вики се върна в Европа на клей и там за нея започна лоша серия от загуби, участвайки на няколко International WTA турнира и няколко ITF от ниски категории. На Ролан Гарос също допусна загуба в първи кръг на квалификациите от израелката Юлия Глушко.



След това започна сезонът на трева за софиянката. Тя игра на $100000 турнир, където беше обърната след като в първия сет "върза геврек" на участващата с покана българка, играеща за Великобритания - Габриела Тейлър.

Вторият тунрир на трева беше силната надпревара в Бирмингам от сериите Премиер. На него Томова записа три победи в квалификациите и след това допусна загуба в първи кръг на основната схема от Кристина Плишкова. На Уимбълдън Вики отпадна в първи кръг на пресявките от Ришел Хогенкамп и така приключи сезона си на трева.

Оттогава насам започна много хубава серия на Виктория Томова, която се върна в Европа, за да играе на клей, и спечели титлата на тунрира от категория $80,000 във френския град Биариц. На финала българката се наложи с 6-2 5-7 7-5 над Данка Ковинич от Черна гора. Последва и още един турнир от малко по-ниска категория, където Томова също се справи добре, отпадайки на четвъртфинал.

Виктория Томова (обзор)

След известна почивка Вики се върна на корта и реши да поеме на азиатско турне за два WTA турнира в Япония. На тунрира в Хирошима от сериите WTA International тя премина успешно през квалификациите и загуби в първи кръг от Михаела Бузарнеску.

Последва по-силният тунрир WTA Premier в Осака, който, може би, беше най-успешният за годината на Томова. Там тя премина 3 квалификационни кръга, обръщайки и в трите мача със загубен първи сет. Постигна и чудесна победа в първи кръг на основната схема над опитната французойка Ализе Корне със 4-6 6-3 6-2. Във втори кръг срещу Вики се изправи двукратната шампионка от Големия Шлем Наоми Осака. Въпреки чудесната игра на Вики, японската тенисистка се наложи със 7-5 6-3 пред родна публика.

Вики се върна в Европа за 2 силни турнира $100,000 в Унгария, където, за жалост, допусна ранни загуби и не успя да продължи доброто си представяне от японските тунрири.

Последната спирка на българката беше $100,000 тунрир в Китай, където падна в първи кръг от Данка Ковинич и WTA Challenger $125,000, където Вики успя да стигне до полуфиналите на турнира след чудесна игра, но отпадна след тежка загуба от унгарската тенисистка Тимеа Бабош, която точно се беше завърнала от победа на двойки на Финалния Мастърс на WTA с партньорката си на двойки - Кристина Младенович.

Така сезон 2019 за Виктория Томова приключи, а ние и желаем всичко най-добро за предстоящия сезон!


[showhide type="links30" more_text="Стани автор" less_text="По-малко"]




Благодарим на нашия нов автор Максим Енчев, който също стана част от новосформирания ни екип и се зае с тази задача, да създаде тази статия - Виктория Томова (обзор).


Всеки може да бъде автор в нашия сайт, независимо на колко е и къде е! Вижте следните материали и създайте следващата статия в нашия сайт!


[maxbutton id="7"]  [maxbutton id="6"]  [maxbutton id="8"]  [maxbutton id="9"]



[/showhide]

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сезон 2019 на Виктория Томова (обзор) Максим Енчев

Коментари





Следвайте ни в Facebook