Сезонът е открит със стил: Алкарас бе твърде силен за Гаске и потегли победоносно в Мелбърн!

от в 14:10 на 16.01.2024
Мартин Петков

Карлос Алкарас се завърна победоносно на Зеления континент след двугодишно чакане и откри с успех в последователни сетове участието си на Аустрелиън Оупън. Испанецът, който неколкократно вече заяви, че голямата му цел към момента е триумф с титлата в Мелбърн, имаше за задача в първия кръг да срещне 37-годишния ветеран Ришар Гаске, от когото видя сериозен отпор в рамките на първата част, но впоследствие физическото състояние на някогашния представител на топ 10 не му позволи да бъде равностоен на младежа и фаворитът се поздрави с чиста победа, дошла за малко над два часа на корта - 7:6(5) 6:1 6:2.

По този начин двукратният шампион от Големия шлем се превърна в последният тенисист, подпечатал билета си за втория кръг на Откритото първенство на Австралия, където му предстои да премери сили с Лоренцо Сонего.

Карлитос в типично свой стил се опита още от първата точка в мача да придобие пълната инициатива на корта, като зададе високо летвата в разиграванията и интензивността на практика "изсмукваше" силите на французина, ала дори това не спря Ришар да ни покаже усета си в такива моменти и той се измъкна в дебютното си подаване, спасявайки три брейкбола. Впоследствие дори самият Гаске на свой ред разполагаше с възможност да отмъкне сервиса на фаворита, но испанецът вдигна оборотите във важния момент и отстоя своето, при което мигновено насочи всичките си усилия към това да "тероризира" ветерана на ретур.

Натискът на световния номер две стартираше още с първия му удар, като той не се притесняваше да излиза и в близост до мрежата, където се чувстваше уверен в способностите си, и макар пред Алкарас да се откриха още цели шест шанса за пробив, то до такъв в крайна сметка не се стигна, благодарение на впечатляващото равнище от страна на французина, който доведе събитията до тайбрек. В него двамата неколкократно си размениха водачеството в резултата, като в даден етап от дългия гейм бившият член на топ 10 се оказа с предимство от минипробив при 4:3 точки, но от този мит нататък Карлитос извади от ръкава си своето най-доверено оръжие, а именно късата топка, като матира Гаске, преди да пласира "чудовищен" форхенд уинър, белязал триумфа му в драматичния откриващ сет, продължил цели 72 минути.

Още в началото на втората част ясно си пролича, че умората вече е обзела сериозно световния номер 131, който изпитваше затруднения в това да се придвижва пълноценно по корта, докато вторият поставен в схемата се намираше на обратния полюс и без време за губене, реализира дебютния си пробив за срещата. Веднъж настъпил педала на газта, Алкарас продължи своеобразно да затяга обръча около врата на съперника си, като засвидетелства пълния потенциал на технически богатия си репертоар и макар да пропусна да "върже геврек" на ветерана, то му отпусна едва един гейм в сета, преди да дублира преднината си в общия резултат на сблъсъка.

Зададената тенденция в срещата продължи с пълна сила и в третата част, когато единствените поводи за усмивка на Гаске се явяваха периодичните му прояви на гениалност, докато испанецът поддържаше равнището си все така високо и скоропостижно се поздрави с двоен пробив аванс. Безспорно, за всекиго присъстващ на корта бе ясно, че крайният изход на двубоя отдавна е предрешен, но пък това позволи на Алкарас да импровизира с някои технични изпълнения, които миксираше с канонадата си от мощни удари, като макар и да не изпълни очевидното си желание да "върже геврек" на ветерана, то с известни затруднения оползотвори чак петия си мачбол и официализира триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сезонът е открит със стил: Алкарас бе твърде силен за Гаске и потегли победоносно в Мелбърн! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | Аустрелиън Оупън | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | ришар гаске

Коментари





Следвайте ни в Facebook