Сформираната от Джокович асоциация на играчите не среща подкрепата на Федерер, Надал и Мъри

от в 13:28 на 30.08.2020
Катерина Георгиева
Разочаровани от нивото на организация на Съвета на играчите на АТР, Новак Джокович и Васек Поспишил официално се оттеглиха от лидерските си постове и обявиха сформирането на Професионалната асоциация на тенисистите (PTPA), която да представлява интересите на играчите извън сегашната структура на Асоциацията на тенис професионалистите.

След вчерашния си триумф на турнира от сериите Мастърс 1000 в Ню Йорк сърбинът публикува кадър на състезателите, присъединили се към новосъздадения съюз, и коментира: „След днешната успешна среща сме развълнувани да обявим началото на Професионалната асоциация на тенисистите. Това е първата асоциация от 1972 година насам, която изцяло принадлежи на играчите“. От снимката става ясно, че Джокович ще срещне подкрепата на Матео Беретини, Денис Шаповалов, Феликс Оже Алиасим, Диего Шварцман, Тейлър Фриц, Хуберт Хуркач, Кристиан Гарин, Филип Крайнович и още редица други членове на тенис елита.

https://www.instagram.com/p/CEffoe_HkAo/?utm_source=ig_embed

Макар на пръв поглед създаването на асоциацията да се приема радушно, инициативата на балканеца срещна критики от останалите членове на Голямата тройка Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Според съперниците на Джокович това далеч не е подходящо време за подобно разцепление сред редиците на състезателите.

Ето какво сподели испанецът в профила си в Туитър:

„Светът се намира в трудна и сложна ситуация. Аз лично вярвам, че в такива мигове трябва да запазим спокойствието си и да работим заедно в една и съща посока. Време е за единство, а не за раздяла.”

https://twitter.com/RafaelNadal/status/1299756132655824899?s=20

„Това са моменти, в които могат да се постигнат големи неща, стига всички –  играчи, организатори на турнири и ръководни органи – да сме обединени. Имаме далеч по-сериозен проблем и раздялата и разединението определено не са решение."

Федерер добави: "Съгласен съм @RafaelNadal. Времената са несигурни и изпълнени с предизвикателства, но вярвам, че е от решаващо значение за нас да останем единни като играчи и като спорт, за да проправим най-добрия път напред."

https://twitter.com/rogerfederer/status/1299774755319422976?s=20

Друго голямо име в тениса - Анди Мъри - заяви, че според него е твърде рано да се предприеме такава значима стъпка.

Interview: Andy Murray, Round 2 - Official Site of the 2020 US Open Tennis Championships - A USTA Event

„Не съм напълно против съществуването на съюз или асоциация на играчите, но за момента има няколко неща: на сегашното ръководство трябва да се даде малко време, за да представи ясно концепцията си, което ще повлияе на решението ми относно евентуалното ми присъединяване.”

"Също така фактът, че жените не са част от плановете, ме притеснява. Смятам, че присъствието на WTA би помогнало чувствително за посланието, което РТРА иска да предаде. Ако тези неща бъдат променени, това е нещо, над което със сигурност бих помислил” – завърши британецът.

 

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сформираната от Джокович асоциация на играчите не среща подкрепата на Федерер, Надал и Мъри Катерина Георгиева

Коментари





Следвайте ни в Facebook