Шампион още при завръщането си: Алкарас взе реванш от световния №12 и триумфира в Буенос Айрес!

от в 22:41 на 19.02.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас безспорно е едно от най-големите явления в световния тенис през настоящия век, като мнозина специалисти виждат в него състезателя, който в хода на кариерата си да надмине успехите на "Голямата тройка". 19-годишният испанец на свой сред с представянето си досега неведнъж демонстрира нагледно, че големите прогнози за бъдещото му не го притесняват и през 2022-ра надмина всички очаквания по свой адрес, след като спечели две титли сериите "Мастърс 1000", завоюва дебютен трофей от Големия шлем и завърши неповторимия си сезон на върха в световната ранглиста.

В края на миналата година обаче злощастна контузия, свързана с разкъсване на коремния мускул, сполетя тийнейджъра от Мурсия, за когото лошите новини продължиха и на старта на 2023-ра, след като в навечерието на Откритото първенство на Австралия той получи травма в десния крак и трябваше да пропусне първия "мейджър" турнир за сезона. В крайна сметка дългоочакваното завръщане в Тура на Карлитос, който беше цели 3 месеца извън кортовете, се случи през настоящата седмица на АТР 250 надпреварата в Буенос Айрес, където доскорошният номер едно с всеки следващ двубой прогресира в представянето си и заслужено намери място в мача за отличието.

От долната половина на схемата до финалния сблъсък в "Градът на тангото" пък достигна Камерън Нори, с което титлата от състезанието предстоеше да си оспорват двамата топ поставени в турнира. Именно британецът беше тенисистът, който последен нанесе поражение на младока, преди той да триумфира с отличието от US Open, но през днешния ден Алкарас, играейки на любимия си клей, не остави никакви шансове на световния номер 12 и го подчини след час и 32 минути на корта - 6:3 7:5. По този начин 19-годишният талант дава летящ старт на сезона си, завоювайки първи трофей, и продължава преследването си на Новак Джокович към това да възобнови статута си на първа ракета на планетата.

Началото на двубоя се оказа изключително равностойно, като в дебютните минути испанецът изпитваше затруднения с това да се нагоди към факта, че съперникът му е левичар, което от друга страна позволи на Нори да използва това си своебразно предимство и дирижираше случващото се в миговете си на сервис. Постепенно с преполовяването на сета неточностите в играта на британеца, продиктувани от безупречността на тийнейджъра, зачестиха, при което Карлитос отлично експлоатираше всеки свой шанс да пласира завършващ удар и със серия от четири поредни гейма на сметката си направи първата крачка към спечелването на трофея в аржентинската столица.

На старта на втората част световният номер 12 опитваше бързо да слага край на разиграванията, което му донесе частичен успех и за първи път той спечели три точки при подаване на топ поставения, ала изпипаният до съвършенство от испанеца прийом "сервис-мрежа" влезе в действие и той удържа сервиса си. Оттам насетне вдъхновеният шампион от US Open разчиташе перфектно действията на левичаря, като го притискаше, своебразно летейки по корта, което му донесе множество дивиденти и след поредната му впечатляваща комбинация в офанзивен план, пробивът в актива му стана факт.

Впоследствие ибериецът продължи да ръководи събитията на корта и си осигури възможност да сервира за трофея, но тогава видимо напрежението си каза думата и след поредица от грешки на младока, то Нори достигна дебютния си за срещата брейкбол, който оползотвори, при което някак на шега паритетът беше възстановен - 5:5. Въпреки миникризата, която сполетя играта на Карлитос, той при следващото си заставане на сервис линията възобнови аванс си в резултата и броени минути по-късно обърна заключителния 12-и гейм на противника от ситуация 30:40, осъществявайки първата си шампионска точка с "вълшебна" къса топка, изправила зрителите по трибуните на крака.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампион още при завръщането си: Алкарас взе реванш от световния №12 и триумфира в Буенос Айрес! Мартин Петков
Теми:  
atp | буенос айрес | камерън нори | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия

Коментари





Следвайте ни в Facebook