Шампионка без националност: Краят на Аустрелиън Оупън 2023 ни поднесе нов прецедент

от в 16:40 на 28.01.2023
Мирела Николова

Военният конфликт между Русия и Украйна остави своите отпечатъци и върху тениса, където още през миналия сезон на руските и беларуските състезатели бяха наложени известен брой санкции. Освен че от профилите на представителите на тези две държави бяха премахнати отличителните белези на страната, то на Уимбълдън те дори не бяха допуснати до участие. 

Въпросната политика срещу руските и беларуските тенисисти бе продължена и през настоящия сезон, още в началото на който станахме свидетели на истински прецедент в историята на тениса - върху купата от турнира да не бъде гравирано името на държавата, под чийто флаг се състезава шампионката.

По-рано днес се изигра финалният сблъсък при дамите, в който една срещу друга на корта излязоха беларуската състезателка Арина Сабаленка и Елена Рибакина, която се състезава за Казахстан, но е родом от Русия. Двете тенисистки сътвориха първокласен сблъсък, превърнал се във фестивал на офанзивния тенис, който в крайна сметка бе спечелен от Сабаленка, за която това бе дебютен трофей в надпревара от подобна категория.

По традиция името на шампионката бива гравирано върху купата, като до него се изписва и съкращението на държавата, за която се състезава победителката. Тази година обаче това не се случи, тъй като шампионката е представителка на една от страните, на които са наложени рестрикции от страна на ръководните органи в тениса. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионка без националност: Краят на Аустрелиън Оупън 2023 ни поднесе нов прецедент Мирела Николова
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | Аустрелиън Оупън 2023 | елена рибакина | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook