Шампионът, чиято воля не познава граници: Новак Джокович на 35

от в 00:22 на 22.05.2022
Мирела Николова

Велик шампион с несломим дух и ненадмината воля – вероятно така най-точно би могъл да бъде описан днешният рожденик Новак Джокович, който празнува своя 35-и рожден ден. Роден на 22 май 1987 г., той трябва да измине дълъг и осеян с множество изпитания път, за да стигне до върха и да се установи там за вечни времена като една от легендарните фигури на спорта.

Поговорката „Това, което не ме убива, ме прави по-силен“ сякаш съпътства живота на Ноле от най-ранна възраст, когато е трябвало да се срещне очи в очи с ужаса на войната, наблюдавайки как негови сънародници загиват от смъртоносните бомбардировки от страна на НАТО над родния му Белград. Това принуждава семейството му да потърси убежище в планината Капаоник, където притежава малък ресторант, като именно в тази местност е поставено началото на неговата тенис история.

На 5-годишна възраст Новак наблюдава отблизо тренировка по тенис и случайно бива поканен на корта от прочутата треньорка Йелена Генчич. Не след дълго сръбкинята забелязва невероятните качества на Джокович, който се влюбва в играта от пръв поглед, и се обръща към родителите му с думите: „Имате златно дете. Откакто спрях да работя с Моника Селеш, никога не съм виждала такъв талант“.

Самият Ноле още на 7 години е наясно коя е основната му цел – един ден да оглави световната ранглиста. Мечтата на амбициозното дете става реалност 17 години по-късно, когато на 4 юли 2011 г. след спечелването на първия си трофей на Уимбълдън се изкачва до първата позиция в класацията.

„За това съм роден – да бъда шампион“, заявява Джокович след триумфа си. „Пътят, който извървях, беше труден, но именно това ме направи психически силен.“

Следва повече от десетилетие, по време на което Новак е сред основните фаворити за големите трофеи, а същевременно големите рекорди един след друг започват да стават негово притежание.

  • Рекордьор по най-голям брой седмици на върха на световната ранглиста (370*)
  • Рекордьор по най-много години, в които е завършвал като световен №1 (7)
  • 20-кратен носител на титли от Големия шлем
  • Става едва третият играч, който печели 4 поредни турнира от Големия шлем (в периода 2015-2016 г. триумфира последователно на Ролан Гарос, Уимбълдън, US Open и Australian Open, като по този начин оформя т.нар. "Ноле Шлем")
  • Рекорден брой Мастърс 1000 трофеи (38)
  • Единственият играч, който е печелил всичките 9 надпревари от сериите Мастърс 1000, при това е триумфирал на всяка една от тях по минимум 2 пъти
  • Рекорден брой трофеи на Откритото първенство на Австралия (9)
  • 5 титли от Финалния Мастърс на 8-те най-добри, като държи рекорда за най-много поредни трофеи от турнира - 4 (в периода 2012-2015 г.)
  • Общо 87 АТР титли и 38 финала
  • Има положителен баланс срещу двамата си най-големи съперници в лицето на Роджър Федерер (27-23) и Рафаел Надал (30-28)
  • Притежава серия от 43 поредни победи (2010-2011 г.)
  • 31 поредни спечелени двубои на Мастърс 1000 надпревари (2011 г.)
  • 30 поредни победи в турнири от Големия шлем (2015-2016 г.)
  • Първият тенисист, който надхвърля сумата от 100 милиона долара, спечелени от наградни фондове

„Наистина е вълнуващо да вървя по стъпките на легендите в този спорт. Да знам, че заслужих мястото си сред тях, преследвайки детската си мечта, е едно красиво потвърждение, че когато правиш нещата с любов и страст, всичко е възможно.“

Независимо какво ще се случи оттук насетне, то едно е сигурно – името Новак Джокович ще остане записано със златни букви в историята на тениса не само заради безбройните му постижения на корта, но и заради поведението му на един голям Човек извън корта – такъв, който не се страхува да заяви позицията си, винаги се застъпва за останалите и непрекъснато преследва справедливостта.

Екипът на Tennis.bg пожелава на Новак на първо място здраве и спортно дълголетие, както и множество споделени мигове на щастие с любимите му хора, лично удовлетворение и постигане на всички амбициозни цели, които си е поставил!

Срећан рођендан, Ноле!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът, чиято воля не познава граници: Новак Джокович на 35 Мирела Николова
Теми:  
atp | любопитно | новак джокович | рожден ден

Коментари





Следвайте ни в Facebook