Шампионът Надал: Това е най-неочакваното нещо; вярвах и се борих до последно

от в 19:04 на 30.01.2022
Владислав Риждов

Рафаел Надал и Даниил Медведев изиграха един от най-епичните сблъсъци, които някога светът на тениса е виждал, по време на финала на Откритото първенство на Австралия. Накрая обаче победителят можеше да бъде само един и това бе испанецът, който за пореден път демонстрира борбения си дух и вдигна своята 21-ва титла от Големия Шлем, което го превърна в състезателят с най-много "мейджър" титли в историята. Рафа даде всичко от себе си в петчасовия тенис трилър, за да обърне от 2:0 сета, а вижте какви бяха първите думи на Матадора в шампионската му пресконференция:

Рафа, поздравления, това ли е най-големият обрат в твоята кариера?

- Да, без съмнение това е най-големият обрат в моята тенис кариера.

Губеше с 2:0 сета и бе изправен пред точки за пробив в третата част. Какво си помисли в този момент, за да направиш обрата възможен?

- Не знам, ситуацията беше критична, но спортът е непредсказуем и ако спреш да се бориш, най-нормалното нещо е да загубиш в последователни сетове. Но аз постоянно си повтарях, че трябва да продължа да вярвам. Исках да си дам шанс, защото съм губил в Мелбърн много пъти, така че продължих да се боря и да търся вярното решение. Тази вечер беше незабравима и се чувствам наистина късметлия, но в същото време положих много  усилия, за да мога да се завърна обратно в Тура.

Числата показват, че в момента ти си най-добрият играч в историята що се отнася до спечелените турнири от Шлема. Чувствша ли се като такъв?

- Не, аз няма да променя гледната си точка. За мен е невероятно да спечеля турнир от Шлема в този момент от кариерата ми и знам, че 21 е специално число, но никога не бих казал, че заслужавам да съм най-добрия, защото много хора се борят, но в последните шест месеца наистина работих доста. Не знаех дали ще мога да се завърна на корта, имах много трудни моменти, така че не ме интересува дали съм най-добрия в историята или не. Честно, в момента повече от всичко друго е важно, че успях за втори път да спечеля Аустрелиън Оупън.

Рафа, смяташ ли, че това е най-голямото постижение в твоята кариера?

- Без съмнение е най-неочакваното, също така и най-изненадващото, защото знам как пристигнах тук. Беше много емоционална нощ, изтощен съм наистина много, дори не си спомням голяма част от мача.

Смяташ ли, че публиката оказа влияние върху представянето на Даниил?

- Мисля, че Даниил е голям шампион и той прие много добре загубата. Знам колко трудно е да си на негово място след всичките шансове, които имаше, но той винаги се е държал добре с мен и разбра колко емоционален бе този мач за мен. Не знам дали публиката му е повлияла, разбира се, винаги е по-добре да имаш феновете на твоя страна. Вярвам, че той има страхотно бъдеще и ще почувства любовта на публиката, защото го заслужава.

Не бях готов физически за подобен мач, не бях тренирал за подобна битка достатъчно, за да бъда напълно подготвен, но днес просто дадох всичко от себе си, повярвайте ми. Разрушен съм физически, дори не мога да празнувам, но днес беше денят, в който да дам всичко от себе си. Наслаждавах се на битката, наслаждавах се на движението ми по корта и да държа този трофея в край на деня означава всичко за мен, не мога да бъда по-щастлив.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът Надал: Това е най-неочакваното нещо; вярвах и се борих до последно Владислав Риждов
Теми:  
Аустрелиън Оупън 2022 | голям шлем | даниил медведев | интервюта | любопитно | открито първенство на австралия | пресконференция | рафаел надал | финал

Коментари





Следвайте ни в Facebook