Шоу от друга планета: Ник Кирьос спаси 5 мачбола и е на 1/2-финал във Вашингтон!

от в 07:43 на 06.08.2022
Калоян Соколов

Ник Кирьос и Франсис Тиафо са двама от най-колоритните състезатели в ATP Тура и предпоставките бяха да ни дарят със страхотно шоу в полуфиналния им сблъсък от турнира във Вашингтон. Те пък напълно надминаха и най-смелите мечти на зрителите, защото наблюдавахме един двубой изпълнен със спиращ дъха тенис, както и драма, която трудно би могла да бъде понесена от близките на тенисистите. В крайна сметка финалистът от Уимбълдън реализира невероятен обрат, спасявайки цели пет мачбола и заслужи мястото си на полуфиналите, където ще премери сили с Микаел Имер - 6:7(5) 7:6(12) 6:2.

Очакванията за шоу се сбъднаха още от началните минути, като виждахме множество нестандартни отигравания от двете страни на мрежата. Тиафо се опитваше всячески да разбие ритъма на Кирьос и редовно прибягваше до къси топки, с които привикваше съперника си напред, а впоследствие често успяваше да го размине. Вариацията на американеца му помогна да достигне до три поредни брейкбола в осмия гейм, ала първото подаване на канбереца се задейства и закономерно се стигна до тайбрек. Там бившият шампион поведе с 5:2 точки, но допусна неочакван спад и не спечели нито точка повече до края на сета.

Втората част отново преминаваше с надмощие на сервиращите, само че интересните разигравания отново не липсваха и двамата често се надхитряха в близост до мрежата. В едни момент сякаш играчите сякаш се надпреварваха в това да измислят по-оригинален удар и виждахме изпълнения, чието наличие обикновено е рядкост на тенис корта. Пробивите обаче продължаваха да липсват и дойде ред на нов тайбрек. В него пак ранната преднина беше за австралиеца, но предимството му бързо беше заличено.

Последва серия от пропуснати мачболи за местния любимец, който продължаваше да действа с огромно вдъхновение и за пръв път получи възможност да сложи точка на спора, когато има началния удар. Тогава бившият номер 13 осъществи един от най-добрите си ретури в мача, откъдето тръгна неговия обрат и имахме равенство в сетовете, след като Ник беше отразил цели пет точки за спечелването на срещата.

Десетият поставен така и не можа да се възстанови от пропуснатия шанс да приключи сблъсъка в последователни части и инициативата изцяло отиде на страната на Кирьос. Бившият шампион реализира първи брейк в мача, а впоследствие намери начин да отмъкне още веднъж съперниковото подаване и реализира една от най-сладките си победи някога.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шоу от друга планета: Ник Кирьос спаси 5 мачбола и е на 1/2-финал във Вашингтон! Калоян Соколов
Теми:  
atp | вашингтон | Ник Кирьос | Обзори | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook