Шоуто е гарантирано: Синер удължи "агонията" на Рубльов и ще срещне Джокович в Мелбърн!

от в 16:23 на 23.01.2024
Мартин Петков

Яник Синер не спира да блести от старта на новия сезон насам и продължава да е без загубен сет при тазгодишната си кампания на Откритото първенство на Австралия, като се класира за дебютния си полуфинал в турнира. Италианецът, от гледна точка на жребия, изтегли късата клечка за четвъртфиналния двубой, налагайки му се да срещне Андрей Рубльов, но въпреки сериозността на изпитание пред себе си, то световният номер 4 успя да се поздрави с победата в последователни сетове - 6:4 7:6(5) 6:3.

По този начин Синер подпечата класирането си за финалната четворка в Мелбърн, където оформя мечтан дуел с 10-кратния шампион Новак Джокович, с когото по традиция ни правят свидетели на зрелищни сблъсъци, докато за петия поставен остава разочарованието от това, че подобрява антирекорда си в "мейджър" надпреварите и продължава да е без победа в четвъртфиналните си мачове в Големия шлем, записвайки десета загуба.

Руснакът стартира двубоя изпълнен с оптимизъм, след като още от самото начало съумя нагледно да наложи темпото си в разиграванията и отлично провеждаше атаките си, за да си осигури необходимата позиция за нанасянето на уинър от вездесъщия си форхенд, което заслужено му донесе и два брейкбола на сметката. Поставен под напрежение, световният номер 4 намери верен съюзник в лицето на първия си сервис и се измъкна "сух" от неблагоприятната ситуация, като използва придобития импулс от стореното, за да вдигне оборотите на игра, предизвиквайки разпад в представянето на петия поставен. Проблемите за Рубльов до голяма степен бяха свързани с желанието му непрестанно да бъде агресивен, което доведе до поредица от грешки от ракетата му и пробив на нула в актива на италианеца, който остана безупречен на собствено подаване оттам насетне и записа откриващия сет срещу името си.

С настъпването на втората част равнопоставеността на корта бе повече от видима, като всеки от двамата представители на топ 5 ясно засвидетелства умението си да трупа дивиденти от дланния си удар и "престрелките" от основната линия се превърнаха в неизменна част от сблъсъка. Именно това позволи на всекиго от тях да разгърне потенциала си в най-добрата му светлина и "смразяващите" уинъри, чиято скорост се доближаваше до тази на сервисите, изобилстваха, а с това и шансовете на ретур, но макар и да станахме свидетели на общо цели девет брейкбола в хода на сета, то нито Синер, нито руснакът трепнаха във важните моменти на собствено подаване и тайбрекът бе логичният изход.

В него световният номер 5 установи контрол на старта и впечатли със стабилността си в разиграванията, където доминираше, за да поведе с 5:1 точки, разполагайки с аванс от два минипробива, но впоследствие Рубльов претърпя немислим спад в равнището си, който бе белязан от купища грешки, и южнотиролецът стори необходимото, за да спечели всички оставащи точки до края на дългия гейм, с което дублира водачеството си в общия резултат на срещата.

На старта на третия сет московчанинът се опита да се абстрахира от всичко случило се досега в сблъсъка, като повиши значително качеството на форхенда си и оказа сериозен натиск върху сервиса на четвъртия поставен за сетен път в срещата, но отново, както при предишните случаи, Синер остана безупречен във фундаменталния момент и оцеля, спасявайки два брейкбола. С това си действие шампионът от Купа "Дейвис" на практика и пречупи надеждата у руснака, който видимо падна духом и започна да взима все повече необмислени решения в изграждането на атаките си, докато световният номер 4 остана верен на тактическия си замисъл и проби решаващо в шестия гейм, за да официализира триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шоуто е гарантирано: Синер удължи "агонията" на Рубльов и ще срещне Джокович в Мелбърн! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | андрей рубльов | новак джокович | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook