Ще имаме непоставена финалистка на Уимбълдън: Свитолина шокира световната номер 1 Швьонтек!

от в 17:53 на 11.07.2023
Калоян Соколов

Елина Свитолина сложи край на серията от 14 поредни успеха на световната номер едно Ига Швьонтек. Украинката се завърна тази пролет обратно в професионалния тенис, след като роди своята дъщеричка Скай и оттогава непрестанно прогресира. Бившата номер три спечели преди месец титлата в Страсбург, макар че беше извън топ 500 на света, а впоследствие достигна до финалната осмица на Ролан Гарос. 

На Уимбълдън пък Свитолина недвусмислено показа, че тези резултати далеч не са били плод на случайност и за пръв път в кариерата си се класира за финалната осмица в Лондон, където прекъсна невероятната победна серия на най-добрата тенисистка в света - 7:5 6:7(5) 6:2. Така стана ясно, че ще имаме непоставена финалистка в турнира, защото по-рано днес Маркета Вондроушова срази Джесика Пегула в другия 1/4-финал от горната половина на схемата.

Началото на мача предвещаваше лесен ден на корта за фаворитката, която веднага реализира пробив, но бившата номер три показа, че е готова за битка и веднага изравни резултата. Мощта на Швьонтек обаче вземаше връх в разиграванията и тя заслужено си върна преднината, а много скоро се сдоби с правото да сервира за спечелването на сета. Изведнъж играта на 4-кратната шампионка от Шлема се разпада напълно и тя беше пробита на нула, а оттам насетне Свитолина спечели всички останали геймове в откриващия сет.

Втората част също стартира с ранен брейк в актива на водачката в схемата, ала тя отново не можа да задържи преднината си и непоставената тенисистка обърна нещата в своя полза. Носителката на трофея от Ролан Гарос имаше два брейкбола при 4:4, но избърза в опитите си да нанесе завършващ удар и скоро трябваше да подава за оставане в срещата.

Това по никакъв начин не притесни фаворитката и тя достигна до тайбрек, където украинката продължи да доминира и се приближи максимално до победата, повеждайки с 4:1 точки. Тогава сякаш напрежението се стовари с пълна сила върху Свитолина, чиято игра претърпя пълен разпад, а Швьонтек се възползва от ситуацията и изравни отделните сетове.

Наглед полякинята трябваше да има огромно психологическо предимство в решителната част, само че тя изглеждаше много плаха в движението си по корта и непрекъснато закъсняваше за ударите си. Форхендите на световната номер едно рядко намираха очертанията на съперниковото поле и тя видимо показваше признаци на нервност, докато бронзовата медалистката от Токио изглеждаше безкрайно спокойна и влезе в серия от пет поредни спечелени гейма, като в крайна сметка сложи точка на спора след поредния забит дланов удар в мрежата на топ поставената.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще имаме непоставена финалистка на Уимбълдън: Свитолина шокира световната номер 1 Швьонтек! Калоян Соколов
Теми:  
wta | елина свитолина | ига швьонтек | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook