Ще имаме нов шампион: Надал не спечели дори сет срещу 65-ия и напусна безславно АО

от в 08:34 на 18.01.2023
Мартин Петков

Рафаел Надал имаше далеч от мечтано начало на новия сезон, след като в ролята на първа ракета за родината си по време на United Cup допусна поражения и в двете срещи, с което мигновено породи съмнения във феновете си в каква форма всъщност се намира за защитата на титлата си от Откритото първенство на Австралия. В първия кръг Матадора изтегли една от "късите клечки" в жребия и трябваше да се изправи срещу Джак Дрейпър, когото надигра в близо 4-часова битка на Rod Laver Arena и се класира за втория етап на състезанието.

Там го очакваше наглед непретенциозният Макензи Макдоналд, когото в миналото манакорецът разгромява при единствената им среща, състояла се на Ролан Гарос 2020. Крайният изход на днешния им сблъсък обаче коренно се различаваше от този тогава, след като американецът изигра един от най-добрите си мачове, докато Рафа в хода на срещата се бореше и със сериозен физически дискомфорт в областта на бедрото, което не му позволи да е конкурентноспособен докрай и непоставеният тенисист се поздрави с най-голямата победа в кариерата си досега, дошла след 2 часа и 25 минути на корта - 6:4 6:4 7:5. С този си немислим триумф световният номер 53 сложи край на защитата на титлата в Мелбърн за Надал, като се класира за третия етап в надпреварата и ще срещне един измежду Йошихито Нишиока и Далибор Свърчина.

Испанецът стартира по ужасяващ начин двубоя, след като последователно допусна неточности от наглед рутинни позиции и позволи на вдъхновения му противник да се откъсне с пробив аванс. Матадора все пак скоропостижно се разписа в резултата, ала Макдоналд в това време ни предоставяше най-добрия си тенис и след като безупречно завършваше своите многоходови акции, то дублирането на предимството му се оказа въпрос на време. Въпреки това, рекордьорът по титли от Големия шлем нито за момент не помисли да се примири със случващото се и направи необходимото, за да реализира рибрейк, като впоследствие дори разполагаше с точка за възстановяване на равенството, но ретурът му не намери очертанията на корта и световният номер 65 се поздрави с успеха в откриващия сет.

В началото на втората част проблемите в дългите размени от основната линия за защитаващия шампион отново се завърнаха и той допусна да изгуби подаването си нула. Рафа впоследствие дори беше напът да инкасира втори пробив, но запази мир над духа си и посредством вездесъщия си дланов удар оцеля, за да ни направи свидетели на изключителна серия от завършващи отигравания, с която върна паритета на електронното табло.

В тези минути започна да се създава убеждението, че световният номер 2 имаше психологическото предимство на своя страна и оттам насетне ще успее да наложи волята си над американеца, но Макдоналд вдигна оборотите и спечели поредица от разигравания с продължителност над 9 удара, където имаше и най-голямо предимство в хода на срещата до този момент. Всичко това доведе до нов брейк в актива на непоставения състезател и в идните минути, когато той сервираше за затвърждаване на преднината си, физически дискомфорт в областта на бедрото сполетя Надал, който след края на гейма мигновено се възползва от правото си за медицински таймаут. Матадора в компанията на физиотерапевта на корта се прибра до съблекалнята, но след краткотрайната интервенция видимо не беше същият и макар да запази началния си удар, то американецът записа втория сет на сметката си и предусещаше крайния успех.

На старта на третата част обстановката на корта видимо беше минорна, като сълзите в очите на съпругата на Рафа - Хиска, допълнително правеха кадрите за зрителите по трибуните и пред екраните трогателни. Матадора сам чувстваше, че се намира в безпомощна позиция на корта, но по примера на съперника си от първия кръг в състезанието - Джак Дрейпър, избра да остане до самия край на сблъсъка с цел да не омаловажава стореното до този момент от страна на американеца. Надал поддържаше паритета до 5:5, когато сбърка последователно ударите си и световният номер 53 се сдоби с пробив и правото да сервиране за победата, което направи безупречно и по този начин шампионът от 2022-ра година напусна битката за отличието в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще имаме нов шампион: Надал не спечели дори сет срещу 65-ия и напусна безславно АО Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | макензи макдоналд | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook