Ще имаме нова финалистка в Шлема: Световната №45 спря Плишкова за място на 1/2-финалите

от в 04:31 на 25.01.2023
Мартин Петков

Магда Линет безспорно в първия месец на новия сезон се очертава като една от големите изненади на 2023-та в женския тенис, след като полякинята остави отлични впечатления с изявите си по време на United Cup, когато защитаваше цветовете на родината си. Световната номер 45 обаче далеч не приключи с това и връхната точка в представянето ѝ лесно може да бъде забелязана на Откритото първенство на Австралия, на което до момента Линет се справи с три представителки на топ 20 в лицето на Анет Контавейт, Екатерина Александрова и Каролин Гарсия, за да си гарантира място на четвъртфиналите и двубой срещу бившата първа ракета на планетата Каролина Плишкова.

Откриващият сблъсък в програмата на "Rod Laver Arena" за днешния ден протече изцяло под контрола на считаната за аутсайдерка полякиня, която демонстрира завидна стабилност при размените от дъното на корта и нито за секунда не се пречупи, за да надделее в последователни сетове, за близо час и половина игра, над бившата двукратна финалистка в Шлема - 6:3 7:5. С този си успех втората ракета на "дружина полска" в WTA Тура се класира за своя дебютен "мейджър" полуфинал, където ще срещне една измежду Арина Сабаленка и Дона Векич, което само по себе си означава, че ще имаме нова финалистка в Големия шлем, след като досега никоя от изброените три не е достигала до мача за титлата на подобно равнище.

Чехкинята имаше мечтано начало на двубоя, след като в дебютните минути на съревнованието пласира серия от печеливши удари и реализира ранен пробив, но едно от най-доверените ѝ оръжия в лицето на сервисът много скоро ѝ изневери и посредством рибрейк световната номер 45 се разписа в резултата. Последва поредица от лесни подавания за сервиращите, преди с преполовяването на сета Линет да навлезе в изключителен ритъм на игра, като спечели 12 от общо 14 точки и логично с оглед показаното, причисли към сметката си гейма на начален удар на противничката, като остана хладнокръвна до самия край и след отразен брейкбол направи първата стъпка по пътя към място в полуфиналната фаза на надпреварата.

Във втората част възможностите за пробив се превърнаха в често срещано явление, но въпреки огромното им количество всяка от двете тенисистки съумяваше да запази нужната концентрация в ключовите моменти и паритетът се поддържаше до 5:5, водейки ни към тайбрек. Тогава обаче липса на първи сервис беляза подаването на Плишкова, която изправена до стената трепна в последвалите разигравания, като изпрати ударите си значително встрани от очертанията на корта, при което полякинята не се поколеба да реализира решителен брейк в 11-ия гейм и броени минути по-късно екзалтирана от случилото се, празнуваше с високо вдигнати ръце мечтания си успех на четвъртфиналите в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще имаме нова финалистка в Шлема: Световната №45 спря Плишкова за място на 1/2-финалите Мартин Петков
Теми:  
australian open | wta | каролина плишкова | магда линет

Коментари





Следвайте ни в Facebook