Ще имаме нова шампионка на Уимбълдън: Жабер срази Рибакина и взе реванш за финала от 2022-ра!

от в 17:28 на 12.07.2023
Мартин Петков

Повторението на миналогодишния финал на Уимбълдън между Елена Рибакина и Онс Жабер се очакваше с голямо нетърпение от мнозина, като тунизийската тенисистка дори се закани, че именно тя ще детронира действащата шампионка, и в крайна сметка през днешния ден изпълни казаното от себе си, взимайки своя сладък реванш от световната номер три. Качеството на сблъсъка пък определено оправда прогнозите за зрелище и се насладихме на една изключителна битка, досущ подобна на онази от 2022-ра година, ала със "скромната" разлика, че в този случай шестата поставена беше тенисистката, която се завърна от сет пасив, за да триумфира впоследствие с крайния успех - 6:7(5) 6:4 6:1.

По този начин серията от 11 поредни победи върху "свещената трева" за казахстанската представителка намери своя край и тя бе детронирана в повторението на миналогодишния финал, докато за Жабер предстои в полуфиналната фаза да срещне шампионката от Аустрелиън Оупън - Арина Сабаленка, от която има три поражения в четири съревнования.

Още с началото на двубоя двете представителки на топ 10 зададоха изключително високо ниво на игра със своите страхотни сервиси и за броени минути бяхме отведени до първата почивка в мача, мигновено след която световната номер три вдигна оборотите и пласира три мълниеносни печеливши отигравания, за да пробие на нула. Отговорът на арабката обаче несъмнено си заслужаваше, след като тя съумя да осуети първото подаване на своята съперничка и откликна на предизвикателството със светкавичен рибрейк, като оттам насетне сервиращите наложиха своята абсолютна доминация на корта и сблъсъкът наподобяваше мач от състезанието при мъжете.

В това русло бяхме отведени до 11-ия гейм, когато етническата рускиня изигра лекомислено подаването си, като видимо не беше докрай концентрирана и грешките в представянето ѝ бяха налице, при което световната номер 6 съумя да пласира два страхотни минаващи удара, за да реализира наглед решаващ пробив. В следващите минути Жабер бе напът да направи първата крачка по пътя към победата и си осигури сетбол на собствен сервис, но собственоръчно го заличи, правейки двойни грешка, като този момент вдъхна нужната доза мотивация на Рибакина да тръгне напред и тя навакса пасива си, за да станем свидетели на тайбрек, в който актуалната носителка на трофея бе просто безупречна на начален удар и отмъкна успеха в откриващия сет.

На старта на втората част световната номер 6 се абстрахира напълно от случилото се и се позова на доверените оръжия в арсенала си, като засвидетелства неколкократно всеизвестната си къса топка, което я отведе до три поредни брейкбола в дебютното подаване на третата поставена. Самата казахстанска представителка обаче не трепна под напрежение и пласира серия от неспасяеми първи сервиси, за да излезе от неблагоприятната ситуация, и скоропостижно на свой ред намери ритъм в играта си на ретур, чрез което притисна до стената миналогодишната финалистка, осигурявайки си три брейкбола. 

Тунизийката именно под напрежение намери най-добрите първи сервиси, на които е способна, като побърза да неутрализира възможностите пред противничката си и с достигането на фундаменталния десети гейм, след още около четвърт час на корта, тя прие изключително агресивна позиция на ретур, която я отведе до налагането на игрово превъзходство и Жабер с късен пробив поднови равенството в отделните сетове.

С настъпването на решаващата трета част проблемите за Рибакина преминаха в съвсем нови измерения, след като тя твърде лековато започна да греши, при това от напълно рутинни позиции, докато световната номер 6 се намираше на гребена на вълната от вдъхновение и реализира серия от уинъри, за да се сдобие с ранен пробив аванс, дошъл на нула. Впоследствие тонусът в представянето на арабката се поизгуби, докато защитаващата шампионка намери своя ритъм и в петия гейм си завоюва два шанса за връщане на пасива си, ала именно в този момент Жабер отпусна ръката си в офанзивен план и изпълни комбинациите си близо до съвършенството, за да отстои предимството им.

Това действие на шестата поставена се превърна и в основополагаща за нейния триумф, след като тя до голяма степен сломи духа на световната номер три, като оттам насетне вдигна още повече оборотите и дублира преднината си в резултата, преди комфортно на собствен сервис да официализира победата си и детронирането на шампионката в турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще имаме нова шампионка на Уимбълдън: Жабер срази Рибакина и взе реванш за финала от 2022-ра! Мартин Петков
Теми:  
wta | елена рибакина | онс жабер | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook