Ще имаме нова шампионка: Рибакина отново разгроми световната номер едно Швьонтек!

от в 07:01 на 18.03.2023
Калоян Соколов

Елена Рибакина отново се оказа непреодолимо препятствие за Ига Швьонтек. Представителката на Казахстан спря световната номер едно на осминафиналната фаза от Аустрелиън Оупън и днес очакванията определено бяха да видим как световната номер едно ще вземе своя реванш, но Рибакина вероятно изигра най-силния мач в цялата си кариера, отпускайки едва четири гейма на защитаващата шампионка в Индиън Уелс и се класира за финала на тазгодишната надпревара в Калифорния - 6:2 6:2. Успехът ще помогне на етническата рускиня от другата седмица да подобри най-доброто си класиране в световната ранглиста, а от трофея я дели единствено Арина Сабаленка, като десетата поставена ще има възможност да си отмъсти на беларуската, от която отстъпи драматично в спора за титлата в Мелбърн.

Началото беше вихрено за шампионката от Уимбълдън, която се стараеше да поема инициативата още с първия удар в разиграването и на практика не даваше шанс на Швьонтек да играе. По-нискоранкираната тенисистка намираше линиите при почти всеки един свой опит да изостри темпото, което я отведе до аванс от 3:0 гейма. Полякинята спря своето пропадане, след като спечели следващото си подаване и впоследствие дори имаше възможност да осъществи рибрейк, само че началният удар на Рибакина заработи на оптимални обороти и оттам насетне за топ поставената изглеждаше напълно невъзможно да си помисли за завръщане в резултата, а световната номер 10 удвои преднината си и много скоро затвори първия сет своя полза.

Втората част се превърна в същински тенис рецитал на подгласничката от Аустрелиън Оупън, тъй като тя неизменно намираше начин да завърши точките и избягваше дългите размени от дъното на корта. Швьонтек пък изгуби самообладание и започна да рискува ненужно с отиграванията си, което позволи на казахстанката да удължи серията си на седем поредни спечелени гейма и изведнъж водачката в класацията на WTA се оказа изправена пред угрозата да не спечели нито един гейм в частта. Полякинята все пак съумя да се разпише в резултата, но остана без нито една спечелена точка на втори сервис през цялата част и напълно закономерно трябваше да оваканти своята титла.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще имаме нова шампионка: Рибакина отново разгроми световната номер едно Швьонтек! Калоян Соколов
Теми:  
wta | елена рибакина | ига швьонтек | индиън уелс | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook