Ще помогне ли силното представяне на ATP Cup за израстването на българския тенис?

от в 09:31 на 25.01.2020
Владмир Босев

Родният тенис бавно и сигурно върви във възход. Причината за тези твърдения, макар и да не успяхме да стигнем до четвърт финал в atpcup, се крие във факта, че за първи път родният отбор показа борбеност и желание за успехи. За първи път родният гуру на корта - Григор Димитров подава ръка на сънародниците си. Опитът и предоставените уроци дадоха резултат много бързо - победихме Великобритания и Молдова. Това обаче далеч не е изненадващо. Български таланти на корта не са толкова особена рядкост, но както винаги трябва да се изправят абсолютно самостоятелно в море пълно с акули.

И докато мнозина биха критикували играчите, ние можем да направим една много сериозна равносметка. Изпратихме млади момчета, които за първи път имаха възможност да покажат своите възможности. Освен това е още по-трудно и почти невъзможно да се направи отбор само на няколко тренировки. Въпреки това имахме резултати, противно на всички очаквания. Каквито и прогнози да се правеха, мнозина залагаха на старата поговорка "една птичка няма да направи пролет". От една страна това е положително, защото липсваше напрежението на родните медии към играчите. Това достави необходимото спокойствие, а и останалите отбори вярваха, че българско чудо няма да се случи толкова лесно.

Все пак Димитър Кузманов се намираше на 466-тo място, докато неговият колега Александър Лазаров беше позициониран на позиция номер 500. Какви трудности може да очаква играч като Камерън Нори, който отдавна се е настанил в топ 100 на световния тенис? За изненада на всички се оказва, че може да бъде доста сериозен. Кузманов искаше да покаже, че втората ракета на България има качества и умения за противовес срещу елитните играчи. Дори и със загуба, той все пак изпоти достатъчно британеца и не му даде лесно победата. На другият корт ситуацията беше малко по-равностойно, но и Дан Еванс се е надявал, че ще може да се справи с родното присъствие.

За капак и мачът по двойки не се разви в правилната посока. Изведнъж се оказа, че с изявен лидер, родните играчи могат да бъдат насочени в правилната посока. Димитър Кузманов не просто направи чудо, а показа, че класацията може да бъде много измамна. В момента вече е свалил повече от 100 позиции и се намира на 324-то място. Постижението се случи точно след 3 мача - 2 победи и 1 загуба. Пловдивчанинът със сигурност си е тръгнал щастлив от корта и с един особен вкус - на победа. А същият е пристрастяващ и най-вероятно ще се очакват нови изяви през цялата година. Александър Лазаров е второто име, което имаше нужда от представяне в такъв турнир. Любителите на тениса могат да следят родните звезди и да правят залози с bet365 бонус, предоставен от Нострабет. Букмейкърът следи с особен интерес световната тенис сцена.

Да се изправиш срещу играчи, които отдавна заемат топ 50 в света не е никак лесна работа. И въпреки това в края на първия ден камерите бяха насочени към родните играчи. Чудото се повтори срещу молдовците, но горивото в резервоара свърши малко по-рано, отколкото трябва, в противен случай Белгия също щеше да бъде сразена. Може ли това участие да се смята за загуба? Имахме достатъчно победи, отстранихме силни играчи, показахме, че класацията никога не отговаря на адекватните умения на корта. Не бяха ниски и шансовете на родния отбор да си тръгне само със загуби. Нито един фен не би казал, че турнирът е провал. В типичен роден стил, българските атлети винаги са онзи див фактор, който може да отстрани най-силните и да падне от значително по-слаби. Беше важно за младите момчета да се докоснат до този турнир и да осъзнаят, че срещу тях играят хора и най-важното - могат да губят. Ако мотивацията е достатъчно добра и би трябвало да е такава, Кузманов и Лазаров могат да очакват много добра година.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще помогне ли силното представяне на ATP Cup за израстването на българския тенис? Владмир Босев

Коментари





Следвайте ни в Facebook