Швьонтек осъществи впечатляващ обрат над Сабаленка и ще спори за трофея на US Open!

от в 06:30 на 09.09.2022
Калоян Соколов

Ига Швьонтек и Арина Сабаленка са две тенисистки, които имаха коренно различни сезони досега. Полякинята започна годината под номер 9 в световната ранглиста, но нямаше намерение да прекарва дълго време на тази позиция и спечели цели шест трофея, както и 37 поредни мача. Сабаленка пък беше само на една позиция от световния връх, когато 2022-ра стартира и всички очакваха скоро беларуската да оглави подреждането на WTA, само че тя имаше сериозни проблеми с увереността си през последните месеци и допускаше купища двойни грешки в хода на двубоите си си. Така Сабаленка в един момент се смъкна до осмото място в класацията и никой не я слагаше сред фаворитките на тазгодишния US Open.

Миналогодишната полуфиналистка обаче изглеждаше напълно преобразена и отново се беше превърнала в познатата физическа машина, която е способна да отнесе всяка една съперничка чрез мощта си. Все пак шестата поставена не съумя да достигне до дебютния си финал в Шлема, защото Швьонтек се оказа непреодолимо препятствие пред нея във фазата на финалната четворка и я надигра след впечатляващ обрат - 3:6 6:1 6:4. Полякинята изоставаше с пробив в решителния сет, но спечели последните 4 гейма в двубоя, за да прогресира към сблъсъка за трофея, където ще премери сили с Онс Жабер.

Срещата започна с ранна размяна на пробиви, а темпото беше меко казано вихрено. Всяка една от тенисистките се опитваше да наложи свръхагресивния си стил на игра и уинърите валяха на корта. Категорично обаче по-нискоранкираната състезателка имаше предимство по отношение на скоростта на ударите си и освен това допускаше съвсем допустим брой непредизвикана грешки. Сабаленка взе пробив преднина за 3:2, който дори съумя да дублира и скоро имаше преднина в отделните сетове.

Втората част премина изцяло под диктовката на Швьонтек, чийто форхенд неизменно намираше страничните линии. Водачката в схемата заигра на ръба на риска и пое инициативата от своята съперничка, което се оказа ключов фактор, защото защитата на беларуската е известна със своята податливост и напълно закономерно шампионката от Ролан Гарос осъществи цели три брейка, за да изравни общия резултат.

Бившата номер две ясно демонстрира, че е готова за битка в решителната част и започна да нанася завършващи удари от всяка една точка на корта, откъсвайки се напред с 2:0 гейма. Реакцията на световната номер едно беше мигновена, като изпълненията от нейната ракета не бяха по-малко впечатляващи. Наред беше нова смяна в съотношението на силите и Сабаленка се приближи максимално до победата, когато спечели подаването си за 4:2. Изведнъж нервите завладяха сериозно беларуската и тя отново изпита традиционните си проблеми на собствено подаване, печелейки само една точка до края на срещата, когато сервираше и заслужено фаворитката се поздрави с постигането на впечатляващ обрат.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Швьонтек осъществи впечатляващ обрат над Сабаленка и ще спори за трофея на US Open! Калоян Соколов
Теми:  
us open 2022 | wta | Арина Сабаленка | ига швьонтек | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook