След 3-годишна пауза: Надал се завърна с изстрадан успех на Уимбълдън!

от в 21:01 на 28.06.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал сътвори истински подвиг, след като трябваше да играе на инжекции през целия Ролан Гарос и в крайна сметка преодоля травмата в областта на ходилото, както и всеки съперник по пътя към неговата рекордна 22-ра титла от Големия Шлем. Впоследствие Матадора призна, че е поел сериозен риск с участието си в Париж и не възнамерява да играе на Уимбълдън, ако се чувства по същия начин. Нещата обаче се развиха благоприятно за испанеца, който премина през специален вид ново лечение и сам сподели как вече далеч не изпитва толкова остра болка. Така бившият номер едно взе решение да пътува за Лондон, което щеше да бъде първата му поява на "свещената трева" от три години насам.

Надал пък по никакъв начин не показа, че толкова време не е стъпвал върху зелената настилка и изигра дебютен мач на задоволително равнище, за да преодолее съпротивата на вдъхновения Франсиско Серундоло - 6:4 6:3 3:6 6:4. Аржентинецът достигна по-рано през сезона до полуфиналите на Мастърса в Маями и беше равностоен опонент в големи периоди от сблъсъка, само че опитът на ибериеца се оказа решаващ във важните моменти и той си осигури място във втория кръг, където ще премери сили с литовеца Ричардас Беранкис.

Двукратният шампион стартира на високи обороти и веднага реализира пробив, което ни наведе на мисълта, че предстои лесен следобед за него на централния корт. Южноамериканецът беше на коренно различно мнение и възстанови паритета, а при 4:4 дори имаше два поредни брейкбола, но прословутият борбен характер на Рафа се прояви и той съумя да спечели следващите два гейма, осигурявайки си успеха в откриващия сет.

Непоставеният играч продължи да създава сериозни проблеми на фаворита във втората част, като непрекъснато се опитваше да изостря ударите си и манакорецът нямаше почти никакво време за реакция. Тези обсотятелстваха позволиха на Серундоло за пореден път да получи шанс да отмъкне подаването на втория поставен, ала отново последна мигновена реакция от страна на Матадора. Надал първо съумя да измъкне началния си удар, а след това го видяхме как вкарва няколко от марковите си форхенди по правата и с лекота реализира серия от четири последователни взет гейма, с която се доближи само на сет от триумфа.

Вторият поставен проби в самото началото на третата част и нещата изглеждаха предрешени, но световният номер 41 продължи да се бори и действаше със завидно самочувствие. Аутсайдерът все по-често навлизаше навътре в пределите на корта и прилагаше сериозен натиска върху длановия удар на Рафа, който нямаше отговор за офанзивата от другата страна на мрежата и Серундоло изненадващо на два пъти отмъкна сервиса на опонента, за да извоюва първия си сет в сблъсъка.

Аржентинецът ставаше все по-опасен и се възползваше от необичайно дефанзивното поведение на 22-кратния носител на трофеи от Шлема. Отиграванията на ибериеца непрекъснато омекваха, докато непоставеният тенисист намираше линиите от всяка една точка на корта и си заслужи аванс от 3:1 гейма. Южноамериканецът продължи да владее инициативата и спокойно можеше да се откъсне с два пробива напред, но Надал спря своето пропадане и обърна неща в своя полза, постигайки впечатляващ обрат.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 3-годишна пауза: Надал се завърна с изстрадан успех на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | рафаел надал | уимбълдън 2022 | франсиско серундоло

Коментари





Следвайте ни в Facebook