След 3-месечно отсъствие: Беретини спря Мъри и се завърна по шампионски с титла в Щутгарт!

от в 17:54 на 12.06.2022
Мартин Петков

Матео Беретини преди близо три месеца се подложи на операция на дясната ръка, която го извади от кортовете за целия сезон на клей. Италианецът се завърна отново в игра в началото на тази седмица за старта на тревните надпревари, като се включи на турнира в Щутгарт, където е бивш шампион, за да натрупа ценен актив от точки предвид факта, че няма да може да защити финала си на Уимбълдън от миналата година и е заплашен от това да напусне топ 20 на ранглистата. Римлянинът с всеки изминал двубой видимо се чувстваше по-добре на корта, като това се потвърждава и от отличните му резулати до момента, които го отведоха до мача за титлата срещу бившия номер едно Анди Мъри.

В хода на сблъсъка двамата състезатели, които са от силно играещите тенисисти на трева, ни предложиха до голяма степен най-доброто от репертоарите си, а началният удар им функционираше на завидно високо ниво в продължение на над два игрови часа. Равнопоставеността на корта се запази през целия двубой, но постепенно с времето избликът на емоции и по-големият брой неточности в играта на трикратния шампион от Шлема му изиграха лоша шега, докато Беретини поддържаше константно ниво и спадовете в представянето му се ограничаваха до един, което даде своето отражение върху крайния резултат и бившият шампион повтори успеха си в турнира, печелейки титлата след 6:4 5:7 6:3, която е негова 6-та в кариерата.

Събитията в началните минути на корта предвещаваха лесни подавания за сервиращите, ала италианецът видимо не мислеше по този начин и при всеки удобен момент търсеше да завърши разиграването с форхенд, като неколкократно постави именития си противник в безпомощна позиция и заслужено реализира пробив на старта. В последвалия си гейм световният номер 10 бе изправен пред угрозата да загуби предимството си, но за пореден път в трудните мигове се осланяше на страхотния си начален удар, като съумя да запази сервиса си. Мъри на свой ред отново бе близо до това да се пречупи, ала демонстрира борбения си дух, като с отлични прояви в близост до мрежата осуети опитите за атака на противника и запази подаването си от 0:40. От този момент нататък интригата своебразно напусна корта и бе наложена доминацията на подавачите, което работеше единствено в полза на Беретини, който с поредния си безпогрешен гейм на начален удар стигна до сетбол и го оползотвори чрез бомбен форхенд, за да се доближи само на сет от втора титла в германския град.

Началото на втората част напълно се разграничи от видяното при старта на първата, като подавачите необезпокоявано трупаха геймове на сметките си. В даден момент се създаде впечатлението, че може да видим нещо повече в някое от подаванията, ала дюсът се оказа максимата пред двамата състезатели. Бившият шампион допускаше значително по-малък брой грешки в играта си, което натежа в деветия гейм и той си осигури брейкбол на три пъти, но така и не съумя да го оползотвори срещу умелата защита на британеца, който своебразно оцеля под бомбардировката на съперника. Мъри мигновено придоби инициативата и заигра далеч по-добре, след като последва спад в представянето на световния номер 10, породен от пропуснатите шансове, което позволи на 35-годишния състезател да стигне до три последователни сетбола в последния възможен момент от частта, когато ръката на италианеца трепна и станахме свидетели на изравняване в общия резултат. 

Откриващият гейм на решителния сет се оказа абсолютен фарс за трикратния шампион от Шлема, който сгреши във всяко едно от разиграванията и получи предупреждение за прекрачване на позволеното време за сервис, което донесе ранен пробив аванс в актива на римлянина. Двубоят навлезе в очакваното си русло за среща на тревна настилка и темпото се покачи, ала неприятен момент в шестия гейм помрачи до някаква степен иначе силния до момента финал, след като британецът изпита остра болка в областта на бедрото, което е крайно нежелана гледка предвид завръщането на бившия номер едно към върхова форма, но му бе оказана медицинска помощ, и той продължи участието си в мача. Беретини не се повлия по никакъв начин игрово от физическото неразположение при своя съперник, като продължи да диктува събитията на корта с форхенда си и чрез топка в мрежата на британеца осъществи втората си шампионска точка още при сервис на Мъри, за да подпечата втория си триумф в Щутгарт и общо шести в кариерата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 3-месечно отсъствие: Беретини спря Мъри и се завърна по шампионски с титла в Щутгарт! Мартин Петков
Теми:  
atp | анди мъри | матео беретини | финал | щутгарт

Коментари





Следвайте ни в Facebook