След 4-месечно отсъствие: Алкарас се завърна победоносно на корта в Буенос Айрес

от в 05:10 на 16.02.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас навярно никога няма да забрави миналия сезон, след като именно по време на него 19-годишният испанец направи следващата крачка в кариерата си и освен завоюваните трофеи на Мастърсите в Маями и Мадрид, то Карлитос триумфира с дебютната си титла от Големия шлем на US Open, която също така го възкачи на трона в световната ранглиста. Тийнейджърът впоследствие в края на 2022-ра, при участието си на турнира в зала "Берси", претърпя контузия, свързана с разкъсването на коремен мускул, и предвид сложността на травмата си, за световния номер две беше ясно, че сезонът за вече е приключил.

В този момент погледите бяха пренасочени към Откритото първенство на Австралия, където Алкарас трябваше да брани статута си на първа ракета на планетата. Контузия в последния възможен момент обаче извади испанеца от първия "мейджър" турнир за годината, при което Новак Джокович се възползва изцяло от така стеклите се обстоятелства и се поздрави с юбилеен десети трофей на Зеления континент, като оглави световната ранглиста.

По този начин отсъствието от Тура на шампиона от US Open достигна и дори задмина незавидните 4 месеца, в които ибериецът се трудеше неуморно да се завърне на корта в най-доброто си лице, като това се случи през днешния ден на АТР 250 турнира в Буенос Айрес. Карлитос, който зае ролята на топ поставен в аржентинската столица, нагледно демонстрира, че въпреки двете травми, които го сполетяха, то той отново е готов да се бори за върховете на тениса и постигна трисетов успех, дошъл за час и 59 минути на корта, срещу специалиста на клей Ласло Джере - 6:2 4:6 6:2. По този начин световният номер 2 се класира за четвъртфиналната фаза на надпреварата, където му предстои да срещне квалификанта Душан Лайович.

Двубоят стартира с безпроблемно спечелен гейм в актива на сърбина, като с придвижването си по корта тийнейджърът от Мурсия даде ясно да се разбере, че травмите му вече са в миналото и мигновено реализира поредица от марковите си печеливши отигравания, за да се поздрави с ранен пробив. Сериозната жажда за успех на Алкарас, породена до голяма степен от 4-месечното му отсъствие от Тура, го караше своебразно да лети по корта в типично свой стил и той се представяше близо до върха на способностите си. Шампионът от US Open в това време неспирно произвеждаше уинър след уинър и скоропостижно съумя да дублира предимството си в резултата, записвайки откриващия сет срещу името си.

В началото на втората част тийнейджърът се сблъска с първите си трудни мигове на корта и трябваше да отразява брейкболи, при която си задача се довери на своя начален удар, като оцеля и на свой ред притисна подаването на световния номер 57. Джере на свой ред също не остана назад и нагледно засвидетелства факта, че именно землената настилка е неговата любима и в осмия гейм беше напът сензационно да пробие, ала здравите нерви на ибериеца му позволиха да навлезе в серия от печеливши удари от форхенд страната си и той запази сервиса си от ситуация 0:40.

Впоследствие световният номер 2 достигна нови два шанса за пробив, представляващи така наречените "скрити мачболи", но прекомерното му желание да търси завършващо отиграване при всеки свой контакт с топката му изигра лоша шега и той пропиля възможностите си. В тези минути по-високоранкираният състезател видимо се намираше далеч от най-доброто си лице на корта и отново изостана с 0:40, като в този случай Джере не остави безнаказан спада в играта на тийнейджъра, възстановявайки равенството в отделните сетове чрез изключителен бекхенд по правата.

С настъпването на решителната трета част Карлитос възобнови високопроцентните си попадения от длановия си удар, като неизменно излизаше победител в престрелките от дъното на корта и сериозно подпомогнат от грешките на сърбина излезе напред с пробив аванс. Оттам насетне сервисът на Алкарас също започна да функционира на нужното равнище и спокоен за спечелването на своите подавания, шампионът от US Open неспирно на ретур притискаше Джере, което му донесе втори брейк на сметката и той сложи точка на спора, потегляйки победоносно през новия сезон.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 4-месечно отсъствие: Алкарас се завърна победоносно на корта в Буенос Айрес Мартин Петков
Теми:  
atp | буенос айрес | карлос алкарас | ласло джере

Коментари





Следвайте ни в Facebook